De Stadskoerier

Dinsdag, 26 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

SGP zet in op kwaliteitsslag in openbare ruimte en aanpak schuldenlast

SGP zet in op kwaliteitsslag in openbare ruimte en aanpak schuldenlast
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

ZWARTEWATERAND - De eerste volledige raadsperiode in de coalitie en het college van b en w zit er bijna op voor SGP Zwartewaterland. Het is de partij goed bevallen, zo laat lijsttrekker en kandidaat-wethouder Maarten Slingerland weten. De 35-jarige Genemuidenaar hoopt op een vervolg in de komende vier jaar.

Daarvoor heeft de SGP zeven speerpunten opgesteld, te vinden in haar 45 pagina’s tellende verkiezingsprogramma ‘Een stevige Basis’. “Eén van de belangrijkste punten voor ons is ‘Kwalitatief Zwartewaterland’”, legt Slingerland uit. “We staan er gelukkig financieel beter voor. Wij vinden een logische vervolgstap dat we nu een inhaalslag maken in de openbare ruimte, in de leefomgeving. Onze centra liggen er prachtig bij. Dat zouden wij eigenlijk uit willen rollen naar de rest van de kernen.”

De gemeenteraad stelde onlangs al eenmalig 6 ton en structureel 250.000 euro beschikbaar voor openbaar groen en voet- en fietspaden. De SGP ziet het als een eerste stap, maar wil dat verder doortrekken. “Van onderhoudsniveau C naar B”, verduidelijkt Slingerland. “Dat is een aanzienlijke kwaliteitsverbetering. Daar hangt best een hoog prijskaartje aan. Daarom willen wij dat gefaseerd doen; wijk voor wijk naar niveau B brengen. Maak daar een plan voor en trek er tijd voor uit, bijvoorbeeld vier jaar. Het hoeft niet in één keer.”

Schuldenlast

Een ander speerpunt is een ‘Financieel gezond Zwartewaterland’. “We hebben mooie stappen gezet de afgelopen periode”, vertelt de SGP-lijsttrekker. “We hebben het huishoudboekje op orde gebracht. Maar wat de SGP betreft willen we ook de schuldenlast aan gaan pakken. De leningenportefeuille is echt nog groot en moet wat ons betreft terug naar normale proporties. We willen een plan voor waar we de komende vier jaar naar toe willen met die schuldenlast.”

‘Ondernemend Zwartewaterland’ staat eveneens hoog op de prioriteitenlijst van de SGP, die dit jaar overigens precies een eeuw bestaat. “De ondernemende motor moet hier op volle toeren blijven draaien”, omschrijft Slingerland het. “De gemeente moet blijven faciliteren dat Zwartewaterland een aantrekkelijke gemeente is om te ondernemen en in te groeien. Wij zijn nu bij de provincie in beeld als een economische toplocatie voor ondernemers. Daar zijn we heel erg blij mee, omdat we zo meer mogelijkheden hebben om uit te breiden. Wij willen dat bedrijven die al decennia lang in Zwartewaterland zitten, hier ook kunnen blijven zitten. En als ze willen groeien, moeten we er alles aan doen om dat mogelijk te maken.”

Begraafrechten

Daarnaast pleit de SGP voor het verlagen van de begraafrechten in Zwartewaterland. “Op dit moment zijn die nog kostendekkend voor de gemeente”, legt Slingerland uit. “Jaren geleden is er een tariefverhoging geweest van 40 procent. Begraven is nu erg duur in Zwartewaterland. Wat ons betreft hoeft dat niet meer kostendekkend te zijn, zodat iedereen grafrechten kan kopen. Wij hoorden van een heleboel mensen zonder uitvaartverzekering dat ze in de problemen komen. Hetzelfde geluid horen we vanuit de kerken, met diaconieën die bij moeten springen. Wij willen een benchmarkonderzoek in de regio, naar wat nou een normaal tarief is.”

Zoals bij meerdere partijen is ook ‘Veiligheid’ een belangrijk item voor de SGP. Slingerland wil daarbij met name benadrukken dat Zwartewaterland een heel veilige gemeente is. “Dat moeten we ook uitstralen. Wat ons wel zorgen baart, is het drugsgebruik onder jongeren. Wij krijgen signalen dat dat toeneemt. Jongeren experimenteren op straat met van alles en nog wat. Er is nog niet echt beleid op, zoals dat wel het geval is met alcoholmatiging.”

Plan

De SGP wil daarom een speciaal plan om drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. “Daarvoor willen we dat de gemeente met alle betrokkenen om tafel gaat; politie, jongerenwerkers, maar ook met ouders en jongeren zelf. Met de vraag: hoe kunnen we dit aanpakken, hoe kunnen we hier beleid op maken? Het mooie is: niemand die je spreekt op straat wil dat jongeren drugs nemen, iedereen wil er wel wat aan doen.”