De Stadskoerier

Dinsdag, 26 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tijdscapsule in Veerpoort legt heden vast voor toekomst

Tijdscapsule in Veerpoort legt heden vast voor toekomst
SAWZ-leden Wendy Bloemink en Gerrit Snijder bij de restanten van de Veerpoort.
Foto: Gerrit Slurink
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - De Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) heeft het initiatief genomen om een tijdscapsule aan te brengen bij het opmetselen van de oude Veerpoort in Hasselt. De komende maanden verlenen leerlingen van diverse basisscholen in Zwartewaterland hun medewerking aan dit project.

De fundamenten van de Veerpoort waren na de afbraak van de poort bijna tweehonderd jaar aan het oog onttrokken, totdat ze onlangs hun geheimen prijsgaven. Nu de reconstructie van een deel van de poort er aan zit te komen, wil de SAWZ met de tijdscapsule het bouwwerk opnieuw ‘een geheim’ meegeven. Een tijdscapsule is een metalen cilinder, gevuld met voorwerpen en informatie, die bedoeld is om archeologen en historici in de toekomst te helpen een beeld te krijgen van een bepaalde tijdsperiode. De capsule wordt begraven of ingemetseld met het doel deze op een bepaald tijdstip in de toekomst te heropenen.

Hulp leerlingen

Om de capsule te vullen, is de hulp ingeroepen van meer dan honderd leerlingen in Zwartewaterland. De leerlingen van groep 8 is gevraagd om uitdrukking te geven aan hun ervaringen in het hier en nu en hun toekomstverwachtingen. “Wat doen ze in hun vrije tijd? Welke kleding dragen ze? Naar wat voor muziek luisteren ze? Welk beroep willen ze later uitoefenen? En hoe denken ze dat het er in de toekomst uit zal zien?”, aldus de stichting. “Op al deze vragen mogen ze hun creativiteit loslaten met schrijven, tekenen, plakken en schilderen. Uiteindelijk krijgen alle werkstukken van de leerlingen in digitale vorm een plaatsje in de tijdscapsule.”

Het project van de SAWZ wordt aangeboden en begeleid vanuit het cultuureducatie-programma voor de basisscholen in de gemeente Zwartewaterland. “In de capsule is, naast de werkstukken van de leerlingen, ook ruimte voor gegevens over de archeologische opgraving, de bouwplannen en de reconstructie van de Veerpoort”, laat de stichting weten. “De fysieke documenten, tekeningen en knutselwerken worden aangeboden aan het Historisch Centrum Overijssel, zodat ze in het archief bewaard blijven voor toekomstige generaties. De tijdscapsule wordt bij aanvang van de bouwwerkzaamheden van de Veerpoort, met enig ceremonieel ingemetseld in het bijzijn van de leerlingen.”