De Stadskoerier

Donderdag, 28 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Vier insprekers in raad over huisvesting van arbeidsmigranten

Vier insprekers in raad over huisvesting van arbeidsmigranten
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - Vier mensen spraken donderdag tijdens de raadsvergadering in over de huisvesting van arbeidsmigranten in Zwartewaterland. Twee deden dat over de situatie aan de Productieweg in Hasselt. Ondernemer Geert Terwel gaf verduidelijking over zijn plannen voor een pand in die straat. En een omwonende sprak haar zorgen uit over de situatie in de Genemuider Nijstad.

Thijs de Roon heeft zijn bedrijf en woning aan de Productieweg op het Hasselter industrieterrein, naast het pand waarin Terwel in de nabije toekomst plannen heeft voor huisvesting van arbeidsmigranten. “Aangezien dat niet hoort bij het bestemmingsplan op het industrieterrein vonden wij dat een beetje eng”, zei De Roon. “Daarbij kwam tegelijkertijd een notitie van de gemeente over het eventueel huisvesten van arbeidsmigranten op het industrieterrein.”

Hij benoemde dat hij in afgelopen jaren al Portugese en Poolse werknemers en opvang voor moeilijk plaatsbare jongeren naast zich heeft gehad. Daarvoor waren volgens hem geen vergunning en documenten, zo werd hem duidelijk na navraag bij de gemeente. “Als je het maar stiekem doet, kan dat allemaal. U snapt dat ons vertrouwen in de regelgeving en hoe het hier gaat heel erg is beschaamd. Als het in het pand naast mij mag, mag het dan ook bij mij? Dan kan ik veel makkelijker mijn geld verdienen.”

De Roon gaf verder aan zeker niet tegen uitsluiting van arbeidsmigranten te zijn, maar huisvesting moet wel gebeuren onder gemeentelijke regelgeving met een normaal spreidingsbeleid.

Short stay

John Potuyt kwam driekwart jaar geleden wonen aan de Productieweg. “Mede omdat daar wonen-werken is toegestaan”, zei hij. “Nu zijn we ter ore gekomen dat er mogelijk arbeidsmigranten worden toegestaan op het industrieterrein. Nu is dat niet een probleem, maar het gaat ook om ‘short stay’. Dat heeft heel andere voorwaarden dan de andere twee mogelijkheden voor langere tijd. Het gaat om mensen die kortere tijd huisvesting nodig hebben en ook geen binding hebben met de buurt en omwonenden.”

Ondernemer Geert Terwel vindt eveneens dat er beleid moet komen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Hij heeft dat het college vijf jaar geleden ook al gevraagd. “Het moet gewoon goed geregeld zijn”, zei hij over de Productieweg in Hasselt. “Als het niet geregeld wordt, komt er gewoon geen huisvesting. Wij hebben het gekocht, mits het toegestaan is. Dus men hoeft zich daar geen zorgen over te maken.”

Nijstad

Mevrouw Kooijman sprak namens buurtbewoners van de Nijstad in Genemuiden, die daar veel overlast ervaren. Ze zei dat onlangs in Hasselt bouwwerkzaamheden voor arbeidsmigrantenhuisvesting zijn stopgezet, terwijl dat een aantal jaren geleden in de Nijstad niet gebeurde nadat omwonenden daar tegen hadden geageerd. “Inmiddels wonen er in onze straat op verschillende percelen 30 a 35 arbeidsmigranten”, zei de Genemuidense. “Het exacte aantal is moeilijk in te schatten, want het verloop van de inwoners is enorm. Dan te bedenken dat we er nog maar met 20 bewoners uit Genemuiden wonen. Dit betekent dat bijna 65 procent van de bewoners in de straat arbeidsmigranten is.”

Beleid

Wethouder Gerrit Knol gaf aan dat het college momenteel werkt aan beleid, waar de gemeenteraad op een later moment over komt te spreken. Daarmee moet ook de regelgeving eenduidig worden, die nu voor de verschillende kernen en industrieterreinen nog verschillend is. Tussentijds wil hij de raad informeren middels een infobijeenkomst. “Vooruitlopend hierop hebben we als college gezegd dat we de huisvesting van arbeidsmigranten op het industrieterrein mogelijk maken. Dat wordt maatwerk en een tijdelijke vergunning. Daarvoor worden nog kaders opgesteld, die zijn er nog niet.”

Vanuit de raad kwam het geluid dat sowieso gewacht moet worden met die vergunningen tot de raad over het beleid heeft gesproken. Daarop antwoordde Knol: “Er worden geen vergunningen afgegeven. Wat gebeurt, gebeurt binnen recht.”