Weekblad De Stadskoerier / 3 Watersteden interviewt vanaf deze week de lijsttrekkers van de zeven politieke partijen in Zwartewaterland die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. John Smits van VVD Zwartewaterland bijt het spits af.
(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - VVD Zwartewaterland opereerde de afgelopen vier jaar vanuit de oppositie, met John Smits op één van de negentien raadszetels in deze gemeente. Daar moet verandering in komen, vinden de liberalen. Voor de komende raadsperiode gaat de partij voor drie zetels en een plek in een nieuw te vormen coalitie. En dat moet volgens de VVD niet opnieuw ‘een christelijk blok’ worden. “Maar een doorsnede van de samenleving. Dat is het nu niet.”
‘Aan de slag voor Zwartewaterland’ is het motto van het elf pagina’s tellende verkiezingsprogramma van VVD Zwartewaterland. Opvallende speerpunten daarin zijn onder andere de herinvoering van het schoolzwemmen, het niet meer bezuinigen op verenigingen, volledige verlichting op de fietsverbinding vanaf de veerpont richting Zwartsluis en de aanleg van fietspaden in de drie industriegebieden.
Dat laatste punt is volgens lijsttrekker Smits een niet te onderschatten onderwerp. “Op bedrijventerrein de Kranerweerd in Zwartsluis zijn geen fietspaden aanwezig”, legt hij uit. “En qua verkeer is het er echt onoverzichtelijk. Hetzelfde geldt voor het industrieterrein in Genemuiden. Het is daar iets meer gestructureerd. Maar ook daar is het, zeker ’s avonds en in de winter, erg onoverzichtelijk voor het verkeer. Het industrieterrein in Hasselt breidt alleen maar uit, wat overigens een goede zaak is. Maar dan moet je daar wél iets definitiefs gaan regelen, zodat er een verkeersveilige situatie ontstaat.”
Het schoolzwemmen, betaald vanuit de gemeentelijke portemonnee, vindt de VVD onmisbaar in een waterrijk gebied als Zwartewaterland. “Laat het alsjeblieft niet gebeuren dat een kind verdrinkt omdat het niet in staat is geweest om te leren zwemmen”, aldus de in Zwartsluis woonachtige Smits.
Verder is een sociaal-maatschappelijke gebiedsmakelaar, die meedenkt en oplossingen zoekt voor leegstand in de centra, één van de ideeën waar de VVD zich hard voor gaat maken. Deze makelaar doet zijn werk in samenspraak met al aanwezige én nieuwe ondernemers. “Als we niet oppassen, met name in Hasselt, loopt het leeg qua ondernemers”, verduidelijkt Smits. “Je zou als gemeente zelf het initiatief kunnen oppakken. Niet blijven zitten en wachten tot er iemand op je af komt.”
Coalitie
Om al haar wensen te kunnen realiseren gaat de VVD voor een plek in de nieuw te vormen coalitie en het college van b en w. Dat zou voor het eerst zijn sinds de herindeling tot de gemeente Zwartewaterland in 2001. “De afgelopen vier jaar in de oppositie hebben wij ervaren als een onmogelijkheid om dingen te realiseren”, vertelt Smits. “Vanwege het enorme blok dat ChristenUnie en SGP an sich al vormden. En daarnaast voelden ze zich in veel gevallen gesteund door het CDA. Met veertien zetels hebben ze samen een ruime meerderheid. De bijdrage die wij hebben kunnen leveren, is iedereen scherp houden. Dat deden we door toch af en toe de knuppel in het hoenderhok te gooien en te zeggen: ‘is het wel zo wat hier gesteld wordt?’. Ook hebben we in de gaten gehouden of er een goed financieel beleid werd gevoerd.”
Wie vanuit de VVD wethouder wordt, mocht de partij deel gaan uitmaken van de nieuwe coalitie, bepalen de liberalen op dat moment. “We hebben meerdere kandidaten”, aldus Smits, die zelf ooit wethouder was in de Noord-Brabantse gemeente Geertruidenberg.
Lokaal
Tot slot wil Smits benadrukken dat VVD Zwartewaterland, ondanks de connectie met de landelijke afdeling, een lokale politieke partij is. “We hebben eigenlijk niets met de VVD in Den Haag, alleen hun kennis. Op het moment dat wij een probleem hebben, dan bellen we met ze. Wij kunnen Mark Rutte bellen, die neemt dan echt de telefoon wel aan. Maar in Zwartewaterland zijn we puur lokaal. Wij doen van alles, zitten bij allerlei verenigingen. We zijn bereikbaar, direct aanspreekbaar en staan middenin de samenleving. En dat vier jaar lang, niet alleen rond de verkiezingen.”