HASSELT - De gemeenteraad zette donderdagavond vraagtekens bij de geplande boomkap op de groenstrook langs de Van der Vechtlaan in Hasselt, ten behoeve van de nieuw te bouwen Knarrenhof. Meerdere fracties willen daarmee sowieso wachten tot er over het bestemmingsplan is gesproken, ook als dat zou betekenen dat het Knarrenhof-plan daardoor een jaar zou worden uitgesteld. Het college van b en w zegde toe de zaken goed op een rij te zetten en ‘zo spoedig mogelijk in het nieuwe jaar’ met een memo hierover te komen.
Aanleiding voor de bespreking van dit onderwerp was een mevrouw die namens een aantal omwonenden insprak tijdens de raadsvergadering. Zij zijn niet tegen nieuwbouw op het terrein aan het Tijlswegje, maar teleurgesteld over de gang van zaken. Zij spraken zich ‘met klem’ uit tegen de ambities tot het kappen van dit groengebied. “Wij hebben geen behoefte aan parkeerplaatsen maar willen, conform het huidige Groenbeleidsplan, deze bos/groenstrook volledig behouden met al zijn biodiversiteit”, sprak zij. “De door Knarrenhof geopperde herplant, zoals een haag of enkele ‘bomenrij’ tegen de bestaande wegrand, staan niet in verhouding tot het huidige groen.”
Meerdere fracties uitten vervolgens hun zorgen. Zo vroegen Gemeentebelangen, PvdA en VVD zich af of het wel de goede volgorde is om voor het vaststellen van het bestemmingsplan al bomen te kappen. Eelko Felix van BGZ vroeg aan de wethouder ‘een uiterste inspanning om te komen tot gezamenlijk draagvlak tussen alle partijen’. “En daarbij vooral rekening te houden met het zoveel mogelijk behouden van de groensingel.” Klaas Huisbrink (SGP) wilde weten of de inspreker nog kansen ziet voor een Knarrenhof in haar omgeving. “Jazeker”, was het antwoord. “Er is grond genoeg. Teken het zo dat het inderdaad kan. Houd niet vast aan het eerste stuk, waarin je er gemeentelijk openbaar groen bij pakt. Want nu worden er zes woningen gebouwd in de bosrand.”
Saneringsopgave
Wethouder Albert Coster gaf aan dat op deze locatie een ‘saneringsopgave’ ligt. “Er zijn enkele bomen die daar wel voor moeten wijken, omdat daaronder ook de vervuilde grond zit. Voor de rest blijven de bomen er in eerste instantie tot het najaar staan. We gaan in gesprek met zowel de Knarrenhof als de bewonersgroep.”
Dat antwoord lokte reacties uit bij de raad. “Op het moment dat we één boom kappen, kan de zaag wel eens uitschieten en worden er meer gekapt”, zei VVD’er John Smits. “Ik dring er echt op aan dat u het geluid dat leeft in de raad volgt en er geen enkele boom gekapt wordt.”
PvdA’er Harrie Rietman vulde aan: “En als de sanering dan even moet wachten, dan wacht die sanering maar even.” Roel Withaar van Gemeentebelangen: “Eerst het bestemmingsplan.”
Opschuiven
Wethouder Coster antwoordde daarop dat wanneer de bomen voor de sanering niet gekapt mogen worden het complete proces minstens een jaar opschuift. “Je mag in een bepaalde periode in het jaar kappen, dat heeft te maken met het broedseizoen.”
Daarop reageerde CDA’er Margreet Bosma: “Laten we het zorgvuldig doen, dat zijn we verplicht naar onszelf en onze inwoners. Als het dan een jaartje duurt, duurt het maar een jaar.” Marc Ooms van de ChristenUnie bracht daartegenin ‘dat groen ons wat waard is, maar tegelijkertijd het initiatief van de Knarrenhof ook’. “In die zin zou het wel heel fijn zijn om te kijken of je voor de zomer dat bestemmingsplan kan bespreken, want dan kun je gewoon kappen in het najaar 2020 of niet.”
Memo
Burgemeester Bilder zegde toe dat het college de zaken op een rij zet en met een memo komt. “De tijd ertussen zouden we dan ook kunnen gebruiken om te kijken of er bruggen te slaan zijn tussen de verschillende opvattingen.”