De Stadskoerier

Zondag, 5 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Frank Kuurman: ‘Ik heb gekozen voor DESZ op basis van gevoel’

Frank Kuurman: ‘Ik heb gekozen voor DESZ op basis van gevoel’
Foto: Helmich Lubberts
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Het was op zaterdag 11 april een opvallend bericht. Frank Kuurman verruilt Sportclub Genemuiden voor DESZ. Verrassend voor buitenstaanders, maar niet voor mensen die Kuurman een beetje kennen. “Ik wil gewoon elke zaterdag negentig minuten spelen. Ik heb gekozen voor mezelf en m’n gezin.”

Eigenlijk kijkt Kuurman best positief terug op zijn laatste seizoen bij Sportclub Genemuiden. “Ik heb achttien wedstrijden gespeeld, waarvan vijftien keer in de basis”, aldus Kuurman. Drie keer moest hij op de bank beginnen. En dat vormde uiteindelijk de inleiding tot z’n vertrek bij de hoofdklasser. “Ik had een aantal goede wedstrijden gespeeld. Vervolgens kreeg ik een dipje en besloot de trainer om me op de bank zetten. Dat is drie keer gebeurd. Toen ging ik nadenken. ‘Ik wordt dertig jaar. Wil je je daar nog zo druk maken’? Dat spookte door m’n hoofd. Als je jong bent, kun je dat gemakkelijker accepteren. Maar als je ouder bent, gaat dat moeilijker. Ik heb dertien jaar in de hoofdklasse gespeeld. Ik heb ervaring zat”, aldus Kuurman, die Sportclub-hoofdtrainer René van der Weij niets kwalijk neemt. “Een trainer moet bepaalde keuzes maken.”

Danny Moorman had hem al diverse keren gepolst om bij DESZ te komen voetballen. Aanvankelijk hield Kuurman de boot af, maar gaandeweg werd het realistischer. Hij voerde gesprekken met DESZ-trainer Pim Kaagman. “Zelf in coronatijd liet hij van zich horen. Dat betekende wel wat voor me. Ik ben een gevoelsmens.”

Kuurman besloot uiteindelijk om over te stappen. “Dat was een heel moeilijke beslissing. Sportclub Genemuiden en Staphort zijn de mooiste clubs waar ik heb gevoetbald. Maar ik wil nog twee jaar voetballen met jongens die ik goed ken. Lekker een balletje trappen. Lekker elke zaterdag negentig minuten spelen, al weet ik dat je bij geen enkele club garanties hebt. Ik ben genoeg gebeld door andere clubs, maar dan was ik in dezelfde situatie terechtgekomen als bij Genemuiden. Straks heb ik meer tijd voor m’n gezin. Bij Sportclub Genemuiden train je drie keer in de week, bij DESZ twee maal. En je speelt minder wedstrijden, omdat de competitie kleiner is. Je begint later. Ik heb voor mezelf en m’n gezin gekozen. En ik ga straks voetballen met diverse jongens die ik ken. Danny Moorman, Tom Kisjes en Henrico Abma. En met Herwin Talen heb ik nog samen gespeeld in de A1 van Staphorst.”

Een beslissing die zeker niet gemakkelijk is geweest voor Kuurman. “Ik heb mooie momenten gehad bij Sportclub Genemuiden. Ik heb goede wedstrijden gespeeld en mindere tijden gehad. Ik vertrek bij de club, maar ik wil de deur zeker niet helemaal dichtgooien en wil met trots kunnen terugkomen bij de club om bijvoorbeeld een wedstrijd te bekijken. Dat gaat ook gebeuren. Ik weet wat ik opgeef. En voetballen in de hoofdklasse zal ik zeker missen. Wedstrijden zoals tegen Staphorst en Berkum waren geweldig. Ik heb nooit een prijs gepakt bij Sportclub Genemuiden, daar baal ik wel van. Dat past eigenlijk niet bij een club als Genemuiden.”

Kuurman noemt zijn overgang naar DESZ een ‘keuze op basis van gevoel’. “DESZ is een dorpsclub. Dat trekt me. Vrijwilligers die voor je klaarstaan. Bij DESZ staan iedere keer zo’n 200 mensen te kijken. Dat is toch het mooiste wat er is. Als voetballer wil je beleving.” Hij doet een stapje terug, maar is ambitieus. “Als ik naar de selectie kijk, dan moeten we voor de prijzen gaan. We krijgen een hartstikke goed team en er komt goede jeugd aan. Ik ga naar DESZ om prijzen te pakken en ik heb gehoord dat de club ook graag naar de eerste klasse wil.” Kuurman wil iets toevoegen aan DESZ, zonder uit de hoogte te doen. “Ik ben een aanvaller met veel ervaring. Ik wil de jongens iets extra’s geven en het niveau omhoog halen. Met de selectie is er komend seizoen veel mogelijk.”