De Stadskoerier

Donderdag, 2 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Jan van Raalte: ‘Iedereen moet nu achter Sportclub Genemuiden gaan staan'

Jan van Raalte: ‘Iedereen moet nu achter Sportclub Genemuiden gaan staan'
Foto: Helmich Lubberts
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)
GENEMUIDEN - Enkele maanden eerder dan gepland is er een einde gekomen aan de trainersloopbaan van Jan van Raalte. De trainer uit Harkema is per direct opgestapt bij Sportclub Genemuiden. Hij wil hiermee een signaal afgeven aan iedereen die Sportclub Genemuiden een warm hart toedraagt. “Ga met z’n allen achter de club staan.”

In zijn laatste rit van Genemuiden naar Harkema is Van Raalte niet te beroerd om de telefoon op te nemen. Het tekent de persoon Jan van Raalte. “Ik heb net mijn laatste spullen ingeleverd en de groep geïnformeerd. Wat nu bij mij overheerst? Een dubbel gevoel, maar dit is de beste oplossing voor Genemuiden. Iedereen bij Genemuiden moet nu het eigen belang aan de kant schuiven en met z’n allen achter de club gaan staan. Dat probeer ik met mijn stap te bewerkstelligen. Het gaat niet om mij, maar om de club.”

Van Raalte beleefde de afgelopen weken een zware periode bij Sportclub Genemuiden. “Als je vier wedstrijden op rij verliest, dan weet je hoe het werkt. Ik had de hoop om het om te draaien in de thuiswedstrijd tegen Flevo Boys. We speelden niet eens zo raar, maar we verloren wel weer. Voor de wedstrijd tegen AZSV dacht ik: ‘Hoe krijg ik ze nog in beweging’. De training op donderdag voor AZSV was zo slecht qua beleving. Toen vroeg ik me af of ik nog wel de trainer die deze spelers in beweging kan krijgen. In de voorbespreking bij de wedstrijd tegen AZSV heb ik mijn hele ziel erin gegooid, maar het leidde niet tot het gewenste resultaat. Toen heb ik de technische commissie een berichtje gestuurd om om de tafel te gaan. Ik heb met Jan Tuinman gesproken en voor gisteravond een afspraak gemaakt. Toen heb ik alles verteld. Maar ik heb de beslissing zaterdagavond al genomen”, aldus Van Raalte. Ik hoop dat dit bijdraagt om de benodigde zes punten te halen, zodat Sportclub Genemuiden in de hoofdklasse blijft.”

De afgelopen maanden bestempelt Van Raalte als zwaar. Dag en nacht dacht hij na hoe hij zijn ploeg aan de praat kon krijgen. “Het voelde soms net alsof mijn hoofd uit elkaar knapte”, aldus Van Raalte. Zijn beslissing voelt als een bevrijding. “Een gevoel van opluchting. Het was zwaar de laatste maanden. Het is jammer dat het niet gelukt is, maar bij sport hoort ook verliezen. Wat bij mij overheerst als ik nadenk over mijn jaren als trainer zijn de mooie dingen. Berichtjes van spelers waarin ze beschrijven hoe ik ben en wat ze van me hebben geleerd. Ik heb een klik en band gehad met spelers. Dat was mijn drive.”

Van Raalte had al besloten om na dit seizoen te stoppen als trainer. Het afscheid bij Sportclub Genemuiden betekent een abrupt einde van zijn trainersloopbaan. Een einde dat hij liever anders had ingetekend. “Nee, ik word geen hoofdtrainer meer in het amateurvoetbal. Ik heb als sportman verloren, maar wel op mijn manier. Ik durf te zeggen dat ik er alles aan heb gedaan en het leven gaat verder.”