ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad stond donderdagavond uitgebreid stil bij de sluitende Programmabegroting voor de komende jaren. Deze werd unaniem aangenomen, nadat de zeven fracties hun opmerkingen en zorgen hadden geplaatst. Met name de 20 euro verhoging van de afvalstoffenheffing (het vastrecht) lokte veel reacties uit. Maar ook de onzekerheid over de inkomsten vanuit het Rijk was een veelbenoemd onderwerp, net als de hogere uitgaven in het sociaal domein.
Gemeentebelangen
Roel Withaar van Gemeentebelangen omschreef de beperking van de lastenverhoging tot 1,5 procent inflatiecorrectie ‘knap in deze tijd, met de hogere zorgkosten en de ongewisse Rijksinkomsten’. “Alleen de afvalstoffenheffing ontkomt niet aan een forse verhoging van 20 euro per jaar per aansluiting.” Dit komt door een nieuw contract met de Rova voor het PMD-afval. Maar circa 8.500 aansluitingen keer 20 euro betekent volgens Withaar een wel heel fors bedrag. “Komt de Rova voor dat geld vaker PMD-afval halen?”
CU
De ChristenUnie ziet in deze Programmabegroting ‘perspectief en hoop voor de inwoners’. “We hoeven de belasting niet extra te verhogen en er volgen geen bezuinigen”, zei Tamme Spoelstra. “Er is door dit college financiële ruimte gecreëerd om de kernen leefbaar te houden en te versterken. (…) Best bijzonder als je dit vergelijkt met de omringende gemeenten, waar veel extra moet worden bezuinigd.” Daarnaast benoemde hij het sociaal domein. “Het college doet er verstandig aan om een buffer in te bouwen, met name voor de uitgave van de jeugdzorg.”
SGP
Ook Karst Kolk van de SGP sprak zijn zorgen uit over de ontwikkelingen in het sociaal domein. Over de ‘inhoudelijk verantwoorde ombuigingen in het sociaal domein’ in de komende periode zei hij: “We moeten toch zeker aan onze zorgplicht ten aanzien van onze burgers voldoen. We hebben ook altijd gesteld dat ondanks de forse kosten in het sociaal domein geen burgers tussen wal en schip mogen raken. (…) Dat we onze tekorten in het sociaal domein de komende jaren dan ook dekken uit de reserve sociaal domein en algemene reserve, kan zeker de goedkeuring van de SGP-fractie wegdragen.”
CDA
CDA’er Rudi van Zandwijk kwam met de leus ‘Vertragen is ambitie verlagen’, over uitgaven die worden uitgesteld. “Wat ons nog het meeste zorgen baart, is dat ook het verkeersbeleid ingezet moet worden om de begroting sluitend te maken”, zei hij. “De verwachting van het college dat er minder op het gebied van verkeersbeleid uitgegeven gaat worden de komende jaren, om vervolgens de begroting hiermee op te vullen, is echt stuitend. Onze inwoners laten regelmatig horen dat er veel schort aan het verkeersbeleid.”
BGZ
Kira Fijn van BGZ sneed het onderwerp ‘woningverhuur’ aan. “Verhuur aan meer dan drie niet-familiegerelateerde bewoners, al dan niet arbeidsmigranten of studenten. Op één adres of in één gebouw. De beantwoording jongstleden van de wethouder stemde BGZ niet geheel tevreden. Wij roepen daarom het college op om dit jaar nog te komen met een Huisvestingsverordening. (…) Daarin spreken we af hoe, wat en waar bijvoorbeeld studenten of arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden. Vooraf!”
PvdA
De PvdA benoemde de Regionale Energie Strategie (RES). De tijd hiervoor begint volgens Harrie Rietman te dringen. “Nog in december van dit jaar moet de Startnotitie voor de RES in onze raad zijn vastgesteld”, zei hij. “Daarna hebben we nog precies een half jaar om samen met tien andere gemeenten, de provincie en het waterschap te komen tot een gezamenlijk bod. (…) Als raad zijn we op de hoogte over wat er theoretisch in Zwartewaterland mogelijk zou zijn; we hebben zelfs aangegeven dat we willen meewerken aan drie experimenten met zonnevelden. Maar wat er over enkele maanden al van ons gevraagd wordt, gaat een heel stuk verder.”
VVD
John Smits van de VVD sprak over het onderwerp ‘eenzaamheid onder ouderen’. “Overigens is dit niet alleen een ouderenprobleem, maar strekt het vele malen verder. Ook onder de andere doelgroepen heerst eenzaamheid. Ik had dan ook verwacht dat u hier specifiek aandacht aan zou besteden. Helaas heb ik dit niet kunnen ontdekken. Wel is het gehele sociaal domein, overigens niet anders dan bij de landelijke begroting, een kostenpost die zorgen baart en moeilijk te kwantificeren is.”
College van b en w
Financiënwethouder Maarten Slingerland benoemde nog een keer de grilligheid bij de inkomsten vanuit het Rijk. Dat maakt het ‘bijzonder lastig’ een begroting te maken. Over de temporiseringen/vertragingen van uitgaven zei Slingerland: “We hebben het wel nodig om de begroting sluitend te krijgen.”
Hij gaf over de stijging van de afvalstoffenheffing aan dat de gemeente hier ‘geen enkele invloed’ op heeft. De wethouder zegde wel toe de Rova te vragen voor meer onderbouwing. Er komen nog meer van dergelijke ontwikkelingen op Zwartewaterland af, zoals de belasting op afvalverbranding. Daarom stelde de wethouder voor om halverwege 2020 een stuk naar de raad te brengen over hoe de gemeente omgaat met deze kostenontwikkeling.
Over wat er in het sociaal domein nog aankomt qua bezuinigingen zei Slingerland: “Ik wou dat ik dat nu al allemaal kon zien. Ik denk wel dat het Rijk zich een keer achter de oren krabt over hoe vol het bordje van de gemeenten is.” Terwijl er in Den Haag ‘miljarden op de plank liggen die niet worden uitgegeven’.
Wethouder Knol ging in op de woningverhuur aan personen die niet tot één huishouden behoren. Het college is daar mee bezig. “Daar komen we in december mee naar de raad.”
Wethouder Coster beantwoordde vragen over het verkeersbeleid. “De provincie heeft ons aangegeven dat men de onderhoudswerkzaamheden in Zwartsluis in het najaar van 2020 gaat uitvoeren. Tot op heden zijn er enkele verkennende overleggen geweest, maar er zijn nog geen definitieve plannen.” Coster gaat hierover een afspraak maken met de gedeputeerde.
Verder zei hij dat het minder uitgeven aan verkeersbeleid te maken heeft met dat komend jaar eerst een goede afweging wordt gemaakt waar de verkeersonveilige situaties bestaan. Daarom wordt een deel van de middelen in 2020 doorgeschoven. Over de RES zei hij onder meer dat na de Startnotitie in december een raadsbijeenkomst volgt in februari en de raadsbehandeling in maart.