De Stadskoerier

Maandag, 25 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Sluitende begroting, geen bezuinigingen, wel verhoging afvalstoffenheffing

Sluitende begroting, geen bezuinigingen, wel verhoging afvalstoffenheffing
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - De gemeente Zwartewaterland heeft voor de komende jaren een sluitende begroting. Dat betekent een belastingverhoging die beperkt blijft tot een inflatiecorrectie en geen bezuinigingen. Wel ziet financiënwethouder Maarten Slingerland ‘donkere wolken’ aan komen drijven voor de komende jaren. “Wij doen aan de uitgavenkant niks raars, dat hebben we onder controle. Maar de inkomstenkant vanuit het Rijk is heel grillig.”

De gemeentelijke financiën zijn namelijk gekoppeld aan de Rijksuitgaven; de ‘samen trap op, samen trap af’-systematiek. “Geeft het Rijk minder geld uit, gaat er ook minder geld naar gemeentes”, legt Slingerland uit. “Geven ze meer geld uit, komt er ook weer meer geld in het Gemeentefonds beschikbaar. Dat is best wel frustrerend, vooral als je ziet dat in Den Haag toch wel een juichstemming heerst van: ‘We doen het goed’. Er liggen miljarden op de plank, terwijl gemeenten het behoorlijk zwaar hebben.”

Dat kan in het algemeen leiden tot bijvoorbeeld verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) of bezuinigingen. “Gelukkig hebben wij daar nog wat minder last van”, aldus de wethouder. “Wij krijgen het best nog wel gedraaid. We hebben natuurlijk de ambities uit het coalitieakkoord, dat zijn de leefbaarheidsplannen. Daar hebben we gelden voor gereserveerd, die kunnen wij gelukkig nog steeds uitvoeren.” Ook gaat de gemeente druk bezig met een groenbeheerplan, een beheerplan oeverconstructies en een buitenruimteplan dat ‘ontmoeten, bewegen, sporten en spelen’ voor jong en oud met elkaar verbindt.

Wel ‘een heel vervelende’ is een stijging van de afvalstoffenheffing vanaf 2020. “Dat komt door een nieuw contract van de Rova bij de inzameling van PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons, red.)”, legt Slingerland uit. “Dat betekent dat wij een stijging van 20 euro krijgen van het vastrecht; 122 wordt 142 euro. Dat is heel frustrerend. We hebben het zelf niet bedacht en er gaat ook geen enkele euro daarvan naar onze gemeentelijke financiën.”

Verder gaf de wethouder aan dat het sociaal domein de begroting onder druk zet. “We hebben daar bij de Kadernota wel wat oplossingen voor gevonden. We halen incidenteel ook wat uit onze reserve, om de zorg te kunnen blijven bieden aan onze inwoners. Die is ook gewoon gegarandeerd. Wij zullen er voor zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft, die ook krijgt.”

De grootste druk in het sociaal domein komt vanuit de jeugdzorg, legt zorgwethouder Gerrit Knol uit. “Dat is ook een landelijk fenomeen. We zetten in Zwartewaterland met name in op preventie. Hoe voorkom je dat mensen in de zorg terechtkomen, in de problemen terechtkomen? Dat programma draait gewoon door en dat willen we op onderdelen ook nog wel intensiever maken.”

Het gaat daarbij om vroegsignalering. Knol: “Laten we, wanneer iemand in de problemen raakt, er op tijd bij zijn zonder dat het te lang doorloopt. Anders wordt het alleen maar moeilijker om weer uit te komen. Daar zetten we volop op in.”

Tot slot nog over de eerder genoemde ‘donkere wolken’: wethouder Slingerland schat in dat Zwartewaterland het de komende jaren gaat redden. “Als het Rijk geld op de plank laat liggen en minder uit gaat geven, krijg je daar wel last van. Als we realistisch kijken wat we nu weten, dan gaan we het wel redden. En zoals we het nu zien, is dat het beeld vanaf 2023 ook positiever wordt.”

De raad behandelt de programmabegroting op donderdag 31 oktober.