De Stadskoerier

Zondag, 19 januari 2025

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Bibliotheken in teken van voeding tijdens 'Nederland Leest'

Bibliotheken in teken van voeding tijdens 'Nederland Leest'
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - De hele maand november staat Bibliotheek Zwartewaterland in het teken van 'voeding'. Dat is dit jaar namelijk het thema van 'Nederland Leest'.

"Over voeding valt zoveel te schrijven", aldus de organisatie. "Het is in veel romans een belangrijk motief, er is een groot aanbod aan informatieve boeken over geschreven en de kookboeken horen tot de populairste genres. Een uitgelezen moment om voeding als hét thema van 'Nederland Leest' te kiezen, in de vijf smaken die we tegenwoordig kennen. Al hebben we zoet, zuur, zout, bitter en umami dit keer vervangen door: koken, cultuur & lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu. Praat erover in de Bibliotheek of geef via onze website jouw mening over verschillende stellingen die over voeding gaan."

Ook kan het speciaal voor 'Nederland Leest' geschreven geschenkboek ‘Je bent wat je leest’ gelezen worden. Dat bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen: vijf culinaire kopstukken belichten het thema 'voeding' ieder vanuit hun eigen blik. Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten.

Rosanne Hertzberger geeft als microbiologe invulling aan het wetenschappelijke onderdeel van het boek. Zij is onder meer bekend van haar spraakmakende boek 'Ode aan de E-nummers' en haar publicaties over voeding. Het subthema 'cultuur & lifestyle' is in handen van Charlotte Kleyn. Als culinair historica en journaliste kan zij alles vertellen over de tradities en gewoonte op het gebied van eten en drinken.

Schrijfster Marion Pauw zorgt voor het spannende element in het geschenkboek. Als thrillerschrijfster heeft zij diverse bestsellers op haar naam staan. Haar bijdrage is dan ook een spannend culinair verhaal. Culinair columnist, recensent en programmamaker Joël Broekaert is altijd zeer betrokken bij de productie en herkomst van ons eten en drinken. Hij heeft dan ook een invulling gegeven aan het subthema 'technologie en milieu'.

Ook ontbreekt 'de Kok des Vaderlands', kookboekenschrijver en tv-maker Pierre Wind niet in dit lijstje. Hij heeft over het thema koken geschreven. Tussen deze vijf hoofdgangen staan verschillende rubrieken met onder meer ‘foodbattles’ en recepten uit oma’s keuken.

Gedurende de maand november krijgen bezoekers het geschenkboek cadeau in de Bibliotheek, zolang de voorraad strekt.