ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Eddy Bilder kijkt met ‘gevoelens van dankbaarheid’ terug op 2019. “Een jaar waarin we veel stapjes voorwaarts hebben gezet en we voor grote rampen gespaard zijn gebleven”, omschrijft hij het. Toch was het ook een jaar met zorgen, over kosten die de pan uitrijzen voor met name de jeugdzorg. Zwartewaterland kon dat in 2019 opvangen met geld uit de reserve. “Maar als het zo doorgaat, komt ook bij ons een keer de bodem van de schatkist in zicht.”
Financieel gezien heeft Zwartewaterland volgens de burgervader nu nog geen redenen tot klagen, afgezet tegen hoe sommige andere gemeenten er voor staan. “Met name in een aantal van onze buurgemeenten zijn de problemen met het sociaal domein heel groot geworden, waardoor daar ook stevige ingrepen nodig zijn”, vertelt hij. “Voor ons geldt dat we het afgelopen jaar goed zijn doorgekomen. Maar de ontwikkelingen rond het sociaal domein baren mij grote zorgen. Ook ik krijg hier toch met enige regelmaat te maken met voorstellen waar je je echt rot van schrikt. Soms moeten voor één of twee kinderen honderden duizenden euro’s worden uitgegeven aan bijzondere vormen van zorg.”
Volgens Bilder is in Nederland, waar gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, sprake van een ‘doorgeslagen systeem’. Daarin ziet hij een beperkte speelruimte voor gemeenten. Bilder: “Als dat zo doorgaat, wordt het voor ons ook echt penibel. Er is mij heel veel aan gelegen dat we rond deze problematiek structurele veranderingen kunnen doorvoeren, waarbij de ongebreidelde groei het hoofd kan worden geboden. Zonder dat, en daar ben ik echt van overtuigd, de kinderen waar het om gaat daar het slachtoffer van hoeven te worden.”
Leefbaarheidsplannen
2019 was ook het jaar waarin de leefbaarheidsplannen voor de verschillende Zwartewaterlandse kernen vorm kregen. In de eerste speerpunten daarvoor werd een aantal snel uit te voeren ontwikkelingen (quick wins) vastgesteld. Voorbeelden zijn het aanleggen van een vissteiger bij het Varkensgat in Genemuiden, een replica van de ‘stenen leeuw’ in Hasselt en bloembakken in het Sluziger centrum. In 2020 worden de leefbaarheidsplannen verder doorontwikkeld. “Kenmerkend vind ik dat er heel veel mensen uit onze samenleving bij betrokken zijn geweest”, ziet Bilder. “Daar zijn allerlei ideeën uit voortgekomen waarvan wij er een aantal wel menen op betrekkelijk korte termijn te kunnen uitvoeren. Ook omdat we dat weer kunnen doen in samenspraak met de bewoners.”
Het plukken van het laaghangend fruit, wat nu in eerste instantie gebeurt, is volgens de burgemeester ook geen overdreven dure operatie. “Het gaat vaak om dingen die niet zo groot zijn, maar die je wel in gezamenlijkheid kunt uitvoeren en waarbij we het voor onze mensen ook aangenamer maken. Dat vind ik voor ons als gemeente ook één van de belangrijkste taken.”
Centrum Hasselt
Het centrum van Hasselt blijft een ander belangrijk aandachtspunt voor het college van b en w. Nog steeds geldt dat de Hanzestad, als het gaat om de centrumplannen, voor de gemeente topprioriteit heeft. “Dat is wel echt de plek waarvan we vinden dat er het meest gewonnen kan worden”, zegt Bilder.
Daarom is het college volop bezig met het centrum, benadrukt hij. Dat gebeurt overigens in samenwerking met een centrummanager. Een voorbeeld is de oude Veerpoort, waarvan het plan is dat de gevonden fundamenten in 2020 deels boven het straatoppervlak uitrijzen. Eerst in ‘een ruïne-achtige verschijningsvorm’ en hopelijk in de verdere toekomst ‘de Veerpoort in zijn volle glorie’. Daarnaast heeft het college net besloten iets te doen met de lege panden in de Hoogstraat. Bilder: “Een soort start up-project. Nieuwe ondernemers die willen starten, kunnen zich daar vestigen. Ik ga er van uit dat die interesse er ook wel is. Er zijn in Hasselt latent heel wat mensen aanwezig die best wel ondernemerschap zouden willen vormgeven en uitproberen. Dat ze vanuit de activiteiten die ze nu nog thuis doen een stap willen zetten om het toch maar eens in het centrum te doen op een zakelijke locatie.”
Industrieterrein Genemuiden
Een uitdagende ontwikkeling in Genemuiden, die speelde in 2019 en ook komend jaar nog uitgebreid aan bod komt, is de uitbreiding van het industrieterrein. “Het is inmiddels uitgegroeid tot twee uitbreidingsplannen rond één bestaand bedrijventerrein, Zevenhont-Oost en -Zuid”, zegt burgemeester Bilder. “Wij zijn daar op dit moment mee bezig, ook samen met belanghebbenden. Dat is tenminste een ingewikkelde klus. Die willen wij met de grootst mogelijke zorgvuldigheid doorlopen.”
Daarbij moet het college zowel rekening houden met de daar aanwezige natuur als de economische belangen die spelen. Maar Bilder ziet ook een andere kant. “Op het moment dat je bedrijven in deze tijd de kans geeft om zich opnieuw op te zetten kun je qua duurzaamheid komen tot prestaties die anders nooit bereikt zouden worden. Ik besef, en daar ben ik me echt van bewust, dat er ook een schaduwzijde aan zit. Mensen die een stuk van hun uitzicht en leefomgeving aangetast zien worden door deze economische ambities. Maar als het gaat om het thema duurzaamheid heb ik wel het gevoel dat er een goede invulling aan kan worden gegeven. Het is aan ons om er voor te zorgen dat in de plannen voldoende evenwicht zit.”
Zwartsluis
In Zwartsluis ziet Bilder grote kansen op het gebied van toerisme en recreatie. Een al bestaand plan krijgt in 2020 nieuwe impulsen. “Wij zijn in gesprek met een aantal buurgemeenten, waarvan Steenwijkerland wel de belangrijkste is”, legt hij uit. “Dat krijgt in het begin van het nieuwe jaar meer vorm. We gaan kijken hoe we de verbinding kunnen leggen tussen Zwartsluis en het ‘achterland’. We gaan een steiger maken in de kolk, bij het vroegere Agnieten College. Dat moet dan ook zichtbaar worden als de plek van waaruit je kan gaan varen naar dat totale, heel bijzondere achterland. De Sluuspoort heet de Sluuspoort, omdat we zeggen dat Zwartsluis de poort is naar het achterland. Daar willen we meer mee gaan doen, ook in nauw overleg met onder andere de gemeente Steenwijkerland.”
Samenvattend wordt 2020 voor Zwartewaterland, in de woorden van burgemeester Bilder, ‘een jaar met ambities en uitdagingen, maar niet vrij van zorg’.