ZWARTEWATERLAND - “Het was voor de gemeente Zwartewaterland een redelijk rustig jaar. Er zijn geen gekke dingen gebeurd, geen grote dieptepunten.” Burgemeester Eddy Bilder kijkt met ‘dankbaarheid’ terug op 2018 en hoopt dat 2019 een vergelijkbaar jaar wordt. Daarin ziet hij de aanpak van de leegstand in het Hasselter centrum als de grootste uitdaging voor de gemeente, op de voet gevolgd door de geplande uitbreiding van het bedrijventerrein in Genemuiden.
Rond de jaarwisseling blikt weekblad de Stadskoerier / 3 Watersteden traditiegetrouw terug en vooruit met Bilder, die medio januari precies acht jaar burgemeester van Zwartewaterland is. In die periode maakte de in Genemuiden woonachtige CDA’er financieel woelige jaren mee, waarin de gemeente ‘tegen een faillissement aan bungelde’, zoals hij het zelf omschrijft.
“Daar zijn we al een heel aantal jaren duidelijk vandaan aan het komen”, vertelt Bilder. “Financieel zitten we aan de goede kant van de streep, onze financiën zijn redelijk op orde. Het doet mij ook deugd dat we al een aantal jaren de belastingen niet of nauwelijks hoeven te verhogen. Dat hoor je in andere gemeenten wel eens anders. Tot nu toe kan dat bij ons, omdat onze financiële positie dat toelaat. Aan de andere kant; we doen ook geen gekke dingen hier. Er worden niet allerlei prestigeprojecten van de grond getrokken waar je vervolgens al je belastinggeld in kunt stoppen.”
Centrum Hasselt
Vooruitblikkend op 2019 ziet Bilder de leegstand in het Hasselter centrum, net als voorgaand jaar, als belangrijk aandachtspunt. “Wat mij betreft blijft dat dé grootste uitdaging”, vertelt hij. “Van onze centrumplannen hebben de plannen voor Hasselt de hoogste prioriteit in 2019. Omdat je in de andere centra ziet dat het redelijk goed gaat. In Hasselt moet echt nog wat gebeuren om dat ook te bereiken. Hasselt verdient die aandacht, verdient ook de financiële ondersteuning die daarbij hoort. Wat wij als gemeente kunnen doen, dat doen we. Het enige wat wij niet kunnen, is zelf ondernemer zijn. Wij moeten zorgen dat we het hier zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dat mensen die wel willen ondernemen en een winkel willen drijven, dat ook in Hasselt gaan zien zitten.”
Bilder noemt de situatie in Hasselt ‘best somber, maar zeker niet hopeloos’. “Hasselt heeft een entourage waar anderen jaloers op zijn. Een prachtig stelsel van grachten, vele monumenten, vriendelijke mensen die er wonen; dat kun je allemaal niet maken, maar dat ís hier.” De top 5 van ideeën voor Hasselt, die de winkeliersvereniging onlangs presenteerde, ziet de burgervader als een belangrijke ontwikkeling. “Als wij dat hier in het gemeentehuis alléén willen, dan gebeurt het niet. Het gebeurt uitsluitend als mensen in de samenleving zeggen: ‘wij willen daar wel een handje bij helpen’.”
Bedrijventerrein Genemuiden
Een andere belangrijke ontwikkeling in 2019 wordt de door de lokale bedrijven zo gewenste uitbreiding van het Genemuider industrieterrein. “Ik hoop dat we grote stappen kunnen zetten op weg naar de realisatie daarvan”, zegt Bilder. “2019 is dan vooral het jaar van besluitvorming, van gesprekken met mensen die daar wat willen, maar ook met mensen die dat helemaal niet zien zitten. Dat is wat mij betreft echt de insteek: met belanghebbenden serieus in gesprek gaan om te zorgen dat dit niet het spel wordt met winnaars en verliezers. Maar een traject waarin mensen elkaar vinden en in de besluitvorming ook iets herkennen van wat hun problemen waren. Dat houdt wat mij betreft niet in dat je het maximale er uit haalt, maar dat je het voor iedereen aanvaardbare najaagt.”
De inpassing van een groene zone bij die uitbreiding vindt de burgemeester een belangrijk punt. “Ik hoop dat daarmee al een deel van de pijn kan worden weggenomen. Een ander punt dat ik hoor van bezwaarmakers is de angst voor heel hoge bebouwing, zo net op de grens van het bedrijventerrein en de groene omgeving. Wat mij betreft hoeft niet overal die maximale bouwhoogte hetzelfde te zijn. Waar we ook zeker naar moeten kijken is de categorisering van de milieuklassen. We moeten er rekening mee houden dat we afbouwen dichter naar de randen toe, zeker waar gewoond wordt. Dat niet de zwaarste bedrijven aan de buitenkant zitten, maar aan de binnenkant. Dat zijn knoppen waaraan je kan draaien op zoek naar draagvlak. (…) Wij moeten als gemeente zorgen dat we uiteindelijk iedereen recht in de ogen kunnen kijken. Dat is waar ik naar streef.”
Drank en drugs
Tot slot nog een ander belangrijk en blijvend aandachtspunt voor zowel Zwartsluis, Hasselt als Genemuiden: het drank- en drugsgebruik onder jongeren. “We onderkennen al heel lang dat er in onze gemeente meer drank wordt gebruikt dan gemiddeld”, vertelt Bilder. “Daar zijn we ook al lang mee bezig in de sfeer van voorlichting. Maar dat kost tijd en vraagt het nodige geduld, omdat er ook een cultuuromslag moet ontstaan. Rond het drinken zou iets moeten wijzigen in de hoofden van mensen. Met andere partijen wordt ook goed samengewerkt om die bewustheid te vergroten.”
Drugsgebruik is volgens Bilder een onderwerp waar de gemeente tot een aantal jaren terug niet echt mee te maken had. “We zijn nog steeds een gemeente waar het drugsgebruik lager ligt dan gemiddeld. Maar we zien dat het hier toeneemt. We zijn ook heel erg gemotiveerd om dat probleem het hoofd te bieden. Het valt mij op en doet me deugd dat we daarbij heel veel support uit onze samenleving krijgen. Waar je bij drank nog een discussie kan hebben - ‘is het erg als iemand van zestien een biertje drinkt?’ - is het bij drugs voor niemand een vraagstuk. Het drugsgebruik komt in alle kernen voor. Het vervelende is ook dat het om alle vormen gaat, waarbij ook de pillen moeten worden genoemd. We werken op dit punt nauw samen met de politie. Dat gaat komend jaar absoluut onverminderd door, met hoge prioriteit.”