GENEMUIDEN - Haast alle stoelen in de zaal van de Meente waren donderdag bezet toen Klaas de Jong een lezing gaf over ‘Kristallnacht en kamp Westerbork’.
Op uitnodiging van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland gaf De Jong uit Vledder deze lezing. Tachtig jaar geleden werden tijdens de nacht van 9 op 10 november 1938 veel synagogen en woningen van Joden in Duitsland in brand gestoken. De opmaat naar het vermoorden van 6 miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog.
De Jong heeft onderzoek gedaan naar wat er in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog in kranten was verschenen over de schrijnende situatie waarin Joden in Duitsland verkeerden. Veel van de maatregelen ten nadele van de Joden waren volgens krantenartikelen ook bij ons in Nederland bekend. "We deden hier echter niets mee. We keken de andere kant uit."
Dat niet alleen, aldus De Jong. Joden die probeerden de grens naar Nederland over te steken werden tegengehouden en naar Duitsland teruggestuurd. De regering besloot tot een verscherpte grensbewaking. Het resultaat van zijn onderzoek mondde uit tot zijn boek 'Kristallnacht en kamp Westerbork'.
Circa tachtig bezoekers luisterden aandachtig naar de inleiding van De Jong. Ook de muzikale intermezzo’s van de klarinetttiste Alette van de Belt uit Zwartsluis oogstten veel waardering.
De volgende activiteit van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland is het organiseren van lezingen door opperrabbijn Jacobs in april 2019 op de scholen in Zwartewaterland. Zijn inleiding gaat over het antisemitisme, zoals dat ook in Nederland voorkomt.