De Stadskoerier

Woensdag, 27 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Rietman onderzoekt link tussen Genemuiden en Tiendaagse Veldtocht

Rietman onderzoekt link tussen Genemuiden en Tiendaagse Veldtocht
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Harrie Rietman start later dit jaar een onderzoek naar de elf jonge Genemuidenaren die het leven lieten tijdens of ten gevolge van de Tiendaagse Veldtocht in 1831. Hij verbaast zich over het feit dat van 131 gesneuvelde soldaten er 11 uit zijn eigen woonplaats kwamen.

“11 van de 131 is absurd”, benadrukt hij. “Zelfs als het uitsluitend om provinciegenoten gaat, is het volkomen onlogisch dat 11 daarvan uit Genemuiden, een plaats met toen nauwelijks 2.000 inwoners, afkomstig waren. Waarom maakten ze deel uit van dit leger (voornamelijk van de Mobiele Overijsselsche Schutterij)? Waren ze toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats? Of is er een andere verklaring? Dit verhaal laat me niet meer los.”

‘Een oorlog van niks’, zo dacht Rietman altijd over de veldtocht van Koning Willem I om de Belgische opstand met wapengeweld tegen te houden. “Bepaald geen hoogtepunt uit onze vaderlandse geschiedenis en ik kan me dan ook niet herinneren dat er tijdens de lessen van meester Vredeveld of meester Visscher veel aandacht aan is besteed. Zelfs tijdens mijn studie geschiedenis was dit einde van de korte periode waarin sprake was van een Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een nauwelijks aangestipt onderwerp. En toen kwam dat mailtje...”

HCO

Het was afkomstig van een kennis, die als vrijwilligster bezig was bestanden te digitaliseren bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO). In dat mailtje stond de vraag of Rietman geïnteresseerd was in een overzichtje van Genemuidenaren die waren omgekomen als soldaat tijdens of ten gevolge van de Tiendaagse Veldtocht. “Natuurlijk was ik dat, maar veel stelde ik me er niet bij voor”, aldus Rietman. “Hoeveel Genemuider jongens en mannen konden er nu hebben gediend in dat leger van Koning Willem l? En hoeveel daarvan zouden er omgekomen kunnen zijn?”

Verbijsterend

Uit het staatje dat hij kreeg opgestuurd, bleek dat er in totaal 131 soldaten waren gesneuveld en 590 gewond waren geraakt. Rietman: “Niet helemaal duidelijk voor mij is of het hierbij gaat om slachtoffers uit Overijssel (bron is immers het HCO) of dat dit het totale aantal gesneuvelden betreft. Maar de inhoud van het overzicht was verbijsterend. Maar liefst 11 jonge mannen uit Genemuiden, de jongste 20 en de oudste 38 jaar, lieten het leven bij deze achteraf volstrekt zinloze militaire expeditie.”

Het gaat om Jan Schotman, Berend Hoekman, Lammert Noorwegen, Jan Schinkel, Jacob Oostwoud, Wolter Hammer, Klaas Schuurman, Arie Rook, Berend Jager, Albert Dozeman en Klaas Klooster. “Over een klein halfjaar ga ik met pensioen”, laat Rietman weten. “Ik heb me voorgenomen dan dit raadsel uit te zoeken. Er is vast in de militaire archieven het een en ander te vinden over deze mannen (waarvan de laatste overigens pas op 1 januari 1833 in het hospitaal in Veere overleed). Maar het zou nog veel mooier zijn wanneer ik mijn speurtocht zou kunnen beginnen in Genemuiden. Misschien gaan er in sommige Genemuider families nog verhalen rond over een voorvader die ten strijde trok met Willem l en nooit terug is gekomen. Misschien kan iemand me een stukje op weg helpen bij het ontrafelen van dit mysterie.”

Contact

Contact opnemen met Rietman kan via de volgende contactgegevens: Achterweg 32, 8281 AT Genemuiden, (038) 385 50 47 of 06-28545172, harrierietman@gmail.com. “Misschien kunnen we dan weer een stukje van een verborgen Genemuider geschiedenis onthullen”, besluit Rietman.