ZWARTEWATERLAND - Taalpunt Zwartewaterland zoekt extra taalvrijwilligers. Wie taalvrijwilliger wordt in Zwartsluis, Genemuiden of Hasselt is wekelijks een paar uurtjes actief bezig met de Nederlandse taal. “Op de dag die u het beste uitkomt en op de tijd die u beschikbaar heeft, leert u een medemens beter lezen en schrijven of maakt u iemand vaardiger op digitaal gebied.”
Taalpunt Zwartewaterland blijft groeien. Op dit moment begeleiden 36 taalvrijwilligers al 75 taalvragers. Dit gebeurt hoofdzakelijk in de bibliotheken in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Ook verwijst het Taalpunt taalvragers door naar taalverhogingslessen van ROC Deltion College in Hasselt. Zij die Nederlands als tweede taal moeten leren, zijn erg gebaat bij ondersteuning van enthousiaste taalvrijwilligers.
“Wie naar inburgeringsles gaat of staatsexamen Nederlands doet, vindt het vaak heel prettig om individueel of in een groepje wekelijks extra hulp te krijgen om het spreken te oefenen en de woordenschat uit te breiden”, legt het Taalpunt uit. “Want dan kun je beter communiceren (en inburgeren). Het begrijpen van Nederlandse woorden, zinnen of uitdrukkingen blijkt voor velen erg moeilijk. Inwoners van gemeente Zwartewaterland die geboren en getogen zijn in Nederland én moeite hebben met schrijven/lezen, kunnen vanzelfsprekend ook bij het Taalpunt terecht om digitaal of op papier taalvaardiger te worden.”
Eén keer per jaar worden inwoners van de gemeente Zwartewaterland in de gelegenheid gesteld om de basistraining voor taalvrijwilligers te volgen in de Bibliotheek in Hasselt. De training vindt dit najaar plaats op vier vrijdagmiddagen, te weten op 20 september, 27 september, 4 oktober en 11 oktober van 13.30 tot 16.30 uur. De cursusmaterialen zijn gratis en blijven in het bezit van de deelnemer. Het gaat om vier modules, waarbij informatie wordt gegeven over achtergronden taalvragers, NT2 (Nederlands als tweede taal), spreken, begeleiden bij lezen en begeleiden bij schrijven. Wie alle middagen heeft bijgewoond, ontvangt het certificaat taalvrijwilliger van ‘Taal voor het Leven’. Tijdens de training krijgen deelnemers voldoende informatie om als taalcoach aan de slag te gaan, om een taalgroep te ondersteunen en/of als vrijwilliger te helpen bij andere taalactiviteiten.
“Bent u geïnteresseerd en vindt u het leuk om iets zinvols te doen voor een ander? Wij vragen van u een opleiding op minimaal MBO 4-niveau. Een onderwijsachtergrond is een pré. En natuurlijk bent u enkele uren per week beschikbaar om u aan het Taalpunt te binden.” Informatie over of aanmelden voor de basistraining taalvrijwilligers kan tot uiterlijk 13 september bij Elly Potgieter, taalpuntdocent Zwartewaterland via ellypotgieter@live.nl.