GENEMUIDEN - Nederland zou in april en mei uitgebreid het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren, dit jaar 75 jaar geleden. Door de coronacrisis zijn echter alle activiteiten daaromtrent geannuleerd, zo ook in Zwartewaterland. De Stadskoerier wil dit jubileum echter niet geruisloos voorbij laten gaan. Stichting Vrienden van Oud Genemuiden ploos één van de talloze Genemuider oorlogsverhalen uit; de Mei-staking in Genemuiden. Daarbij baseert zij zich op de vele brieven en artikelen die ooggetuige Wycher Beens er in het verleden over heeft geschreven.
We gaan daarvoor terug naar eind april 1943, als de bezetter bekend maakt dat de vrijgelaten Nederlandse krijgsgevangenen van de oorlogsdagen in 1940 zich weer moeten melden om in Duitsland tewerk gesteld te worden. Het leidt tot een golf van stakingen in heel Nederland.
Kamperzeedijk
“Ook in Genemuiden wordt gestaakt. Aan de Kamperzeedijk besluit men geen melk meer te leveren aan de zuivelfabriek. Op de ochtend van zaterdag 1 mei komt de melkrijder zonder een druppel melk terug bij de fabriek. Daarom krijgt hij tijdens zijn avondrit gezelschap van een NSB’er in WA-uniform. Dat wekt uiteraard irritatie bij de boeren, maar hun actie gaat gewoon door. Elke melkbus die door de melkrijder op de wagen wordt gezet, wordt er door jeugdige Kamperzeedijkers (gesteund door de volwassen bevolking) aan de andere kant weer afgetild.
Lees het hele verhaal in de online editie van de Stadskoerier.