De Stadskoerier

Dinsdag, 26 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Veldschuur zet zinnen op waterspeelplek en tweede veldoven

Veldschuur zet zinnen op waterspeelplek en tweede veldoven
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

ROUVEEN/HASSELT - Veldschuur ‘Bid en Werk’ heeft een goed jaar achter de rug. Voor 2019 zet het informatiecentrum voor natuur en historie, gelegen op de grens van Rouveen en Hasselt, in op een uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Ook is er de wens tot de realisatie van een waterspeelplek en een tweede veldoven.

Buiten is het koud, stil en de lucht is kraakhelder. Het gras is wit van de vorst die nacht, evenals het kleine bruggetje dat over een slootje naar de Veldschuur leidt. Bij de lemen veldoven maakt omgewoelde grond duidelijk dat een mol aan het graven is geweest. Een paar meter verderop is een ‘wilgentheater’ in aanbouw te zien, voor (culturele) activiteiten die daar in de toekomst plaats kunnen vinden. Wie om zich heen kijkt, ziet verder de prachtige natuur van de Olde Maten. Het is, kortom, de passende omgeving van de Veldschuur.

Groepsontvangsten

De rust buiten staat in contrast met de drukte binnen, van een groep die de benedenruimte heeft afgehuurd. Zij zijn niet de enigen geweest in het afgelopen jaar. “Het draait beter dan een paar jaar terug, toen we last hadden van de economische crisis en het na-ijleffect”, legt coördinator Hanneke Rademaker uit in haar kantoor. “Er waren minder groepsontvangsten. Maar nu zien we qua vergaderingen en jubilea een stijgende lijn. De Veldschuur is een soort verlengde huiskamer.”

Ook de vaste publieksdagen en de schoolbezoeken lopen als een trein. Momenteel staan er ruim zestig klasaanmeldingen uit. Leerlingen komen bijvoorbeeld voor erfgoedlessen, de workshop ‘kaas maken’ of ‘Natuur door de lens’. Daarnaast biedt de Veldschuur onderdak aan verschillende organisaties zoals Adullam, archeologiegroep SWARS, de Zwolse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales, Staatsbosbeheer, een wilgenvlechtgroep en Vrouwen van NU.

Personele bezetting

Rademaker is blij met de diversiteit aan activiteiten, maar ziet ook dat de personele bezetting daardoor onder druk staat. “Het begint krap te worden. Zonder vrijwilligers zijn we nergens. We hebben een harde kern van dertig vrijwilligers en nog eens twintig die iets minder vaak helpen. Met name de harde kern zien wij graag uitgebreid worden. Het liefst ook met jongere vrijwilligers.”

Leidwina Tan is in oktober begonnen als vrijwilliger bij de Veldschuur, onder andere als baliemedewerker. Eens per week werkt ze een dagdeel in het infocentrum. “Natuur spreekt me erg aan, evenals cultuur en historie”, vertelt ze. “Het voordeel vind ik dat je je per activiteit digitaal kan inschrijven. Je zit niet vast aan een dag. Het ‘moeten’ is er daardoor niet bij.”

Studenten

Ook heeft de Veldschuur de samenwerking gezocht met het Zone.college in Zwolle. “We hebben in het najaar al eens mbo-studenten ingezet”, aldus Rademaker. “Zij kunnen bij ons opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en social media. Maar ze leren ook om voor een groep te staan. Het voordeel voor ons is dat we meer slagkracht krijgen. Een HBO-stagiaire voert nu een haalbaarheidsonderzoek uit om te kijken wat de kansen en knelpunten zijn voor een verdere samenwerking met studenten. Begin januari krijgen we haar rapport.”

De Veldschuur hoopt verder een langgekoesterde wens realiteit te laten worden, namelijk de komst van een waterspeelplaats dichtbij de veldoven en het wilgentheater. “In 2019 moet het gebeuren”, zegt Rademaker met een lach. “We hadden gehoopt dat we dat tijdens de Beursvloer onlangs vlot zouden kunnen trekken. Dat is niet gelukt. Wel hebben we contacten gelegd met een aannemer. We hebben goede hoop dat het gaat lukken, zodat we de speelplekken voor de jeugd kunnen uitbreiden.”

Een andere wens voor 2019/20 is de restauratie van de dertien jaar oude veldoven - “deze is een halve meter het veen ingezakt”- en de bouw van een tweede exemplaar. Rademaker: “De oven in werking brengen, is een heel arbeidsintensief proces. De oven moet drie dagen van te voren worden aangestoken. Met de nawarmte kun je vervolgens bakken. Ook hier zoeken we nog vrijwilligers voor, aangezien we voor komend jaar al twaalf aanmeldingen van klassen hebben. Met twee ovens kunnen we dat hele proces beter inzichtelijk maken voor kinderen. Ook willen we de overkapping groter maken, voor een grotere weersbestendigheid.”