HASSELT - Basisschool Het Anker is de afgelopen week voorzien van 56 zonnepanelen en 62 led-lampen. Door deze maatregelen wordt energie zowel opgewekt als bespaard. De school zet hiermee een flinke stap om energieneutraal te worden en kan door het duurzaam opwekken van elektriciteit in eigen behoefte voorzien. Deze verduurzaming is gestimuleerd en gefinancierd door de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs van Hasselt.
De 56 panelen op het dak van de christelijke daltonschool zijn de afgelopen week geïnstalleerd door het bedrijf E2-Energie. Voorafgaand aan deze plaatsing is er onderzoek gedaan door FrogEnergy naar de mogelijkheden van verduurzaming van het schoolgebouw. Op jaarbasis wordt door de panelen ongeveer 16.600 kWh opgewekt. Wim Potkamp heeft de led-verlichting aangesloten. Het energielabel van het gebouw gaat door het nemen van beide maatregelen van D naar B.
CBS Het Anker is, na collega-school De Driemaster, nu de tweede school in Hasselt die van zonnepanelen is voorzien. Duurzaamheid is onderdeel van de visie van het bestuur van de VPCO. In een reeks van maatregelen in de afgelopen jaren is dit een logische volgende stap. Het schoolbestuur bespaart zo fors op haar energielasten, maar levert daarmee ook een grote bijdrage aan de verduurzaming van haar schoolgebouwen en de transitie naar duurzame energie.
De zonnepalen op Het Anker zijn niet alleen voor energiebesparing aangelegd. Minstens zo belangrijk is volgens locatieleider Jaap Oudenampsen, dat ze een educatief doel dienen. Graag had Oudenampsen gezien dat de zonnepanelen onder schooltijd waren geplaatst, zodat de kinderen het proces bewuster en van dichtbij mee zouden meemaken. "Nu komen de leerlingen na de vakantie op school en is alles klaar. Maar vanwege geluidsoverlast tijdens de werkzaamheden en het feit dat de stroom er af moest is er voor gekozen dit in vakantietijd te doen."
Vanaf de straatkant zijn de panelen niet te zien. Ze zijn richting het zuiden bevestigd op het schuine dak aan de kant van het grote plein. Goed zichtbaar voor kinderen en ouders.
De 181 schoolkinderen kunnen straks op een scherm in de hal van de school de energieopbrengst van de panelen ‘live’ volgen. "Ons doel is kinderen op jonge leeftijd bij duurzaamheid te betrekken", volgens Oudenampsen. "We leren kinderen dat ze zuinig op de wereld moeten zijn. Wij vinden dat als je dat van kinderen vraagt, je als school het goede voorbeeld moet geven."