De Stadskoerier

Vrijdag, 17 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Aanvallend machteloos Sportclub Genemuiden onderuit bij Staphorst

Aanvallend machteloos Sportclub Genemuiden onderuit bij StaphorstAanvallend machteloos Sportclub Genemuiden onderuit bij StaphorstAanvallend machteloos Sportclub Genemuiden onderuit bij StaphorstAanvallend machteloos Sportclub Genemuiden onderuit bij Staphorst
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

STAPHORST – Een aanvallend machteloos Sportclub Genemuiden heeft niets overgehouden aan de derby tegen Staphorst. Op Sportpark Het Noorderslag bleek een fraaie treffer van Stan Haanstra in de 78ste minuut beslissend. Na deze 2-1 lukte het de ploeg van trainer René van der Weij niet meer om de schade te repareren. “We creëren de laatste weken veel te weinig”, was de conclusie van Nouredinne Boutzamar.

Staphorst tegen Sportclub Genemuiden was voor de rust een wedstrijd tussen twee ploegen die niet wilden verliezen. Kansen waren schaars, waarbij Sportclub Genemuiden voorin niets kon creëren. De ploeg kreeg in de warming-up een tegenvaller te verwerken. Omar Kavak had hamstringklachten en bleef aan de kant. Voor hem verscheen Frank Kuurman in de basis. Kavak werd gemist in de aanvalslinie van Sportclub Genemuiden.

De bezoekers begonnen sterker, zonder tot grote kansen te komen. In de 7e minuut had Job van Dalfsen kansrijk kunnen zijn, maar de pass van Baicadila was net te hard. Vier minuten later had Sportclub-doelman Patrick Jansen een goede verre uittrap in huis. Baicadila anticipeerde goed, maar kon de bal niet net voldoende controleren, zodat de keeper redding kon brengen.

Daarna gebeurde er geruime tijd weinig. Gaandeweg de eerste helft vorderde kwam Staphorst er wat beter in. Dat leverde in de 26ste minuut het eerste gevaar op voor het doel van Sportclub Genemuiden. Pascal Mulder kopte naast uit een corner. Drie minuten later was Staphorst weer gevaarlijk. Nadat de bal goed werd neergelegd, ontstond er een schietkans voor Martijn Brakke. Hij schoot hard over.

In de laatste minuten van de eerste helft kwam Sportclub Genemuiden enkele keren goed weg. Zoals in de 39ste minuut. Martijn van ’t Ende zette Brakke alleen voor keeper Jansen. Brakke had alle tijd om een hoek uit te kiezen, maar schoot naast. Een minuut later kreeg de thuisploeg een tweede uitstekende gelegenheid om op voorsprong te komen. De bal ging op de stip, nadat Jur van Dalfsen de bal tegen zijn hand kreeg. Sportclub-goalie Jansen wist de slecht genomen penalty van Martin van ’t Ende echter te stoppen.

Na rust ging Staphorst fel van start. Toch zorgde Genemuiden voor het eerste gevaar. Baicadilla schoot naast. Staphorst gooide er meer power in en werd steeds gevaarlijker. In de 55ste minuut raakte Brakke de paal. Twee minuten later deed hij dat opnieuw. In de rebound kon Pascal Mulder niet toeslaan en bracht goalie Jansen redding. In de 59ste minuut ging het mis bij Sportclub Genemuiden in de opbouw. Dat leidde tot een kans voor Van ’t Ende, maar hij schoot naast.

In de 66ste minuut kwam Sportclub Genemuiden op voorsprong. Dit keer mocht Sportclub Genemuiden een strafschop nemen na een handsbal. Kay Velda schoot raak. Lang kon Sportclub Genemuiden niet genieten van deze treffer. Binnen een minuut stond het alweer gelijk. Stan Haanstra zette een goede aanval op en bediende vervolgens Van ’t Ende. Die schoot raak.

Dit succes smaakte naar meer voor Staphorst. De ploeg ging op jacht naar de 2-1. Dat had binnen tien minuten succes. Haanstra had een goede individuele actie in huis en schoot de bal vervolgens fraai in de kruising.

Dit was een enorme domper voor Sportclub Genemuiden. De ploeg ging op zoek naar de gelijkmaker. Kay Velda was daar nog dicht bij. Komende vanaf links schoot hij de bal net over. Vlak voor tijd rolde de bal nog gevaarlijk dicht langs de doellijn, maar er was geen speler van Sportclub om de bal in te tikken.

“We hebben van onszelf verloren”, was de conclusie van Sportclub-trainer René van der Weij. Na de 0-1 mag het nooit gebeuren dat Staphorst binnen een minuut de 1-1 maakt. 2-2 was terecht geweest, maar we geven twee doelpunten kinderachtig weg.”

De nederlaag leidde tot frustratie bij Boutzamar. “Als je het zo weggeeft, weet je het even niet meer. We creëren veel te weinig. Ik had op een gegeven moment het gevoel dat we nog niet hadden gescoord als we nog twee keer negentig minuten hadden gespeeld, terwijl we eerder in de competitie wel veel scoorden.” Komende zaterdag wacht het thuisduel tegen De Dijk, dat in de onderste regionen staat. “Maar wij moeten tegen elke ploeg honderd procent geven om een goed resultaat te halen. We praten niet over een kampioenschap. We richten ons op een plek bij de bovenste vijf, maar als we zo doorgaan wordt dat ook moeilijk”, aldus Boutzamar.