De Stadskoerier

Vrijdag, 29 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

BGZ 'verbaasd en teleurgesteld' en herkent zich niet in geschetst beeld

BGZ 'verbaasd en teleurgesteld' en herkent zich niet in geschetst beeld
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTEWATERLAND - BGZ heeft ‘met verbazing en teleurstelling het opgezegde vertrouwen in ons en onze wethouder’ aangehoord. De partij herkent zich niet in het geschetste beeld door SGP en ChristenUnie. Ook laat fractielid Bastiaan Tamminga weten dat wethouder Albert Coster niet op zal stappen.

“CU en SGP hebben de coalitie opgezegd en verlaten”, vertelt hij. “Dat wil zeggen dat BGZ de enig overgebleven coalitiepartij is. Als je geen coalitiepartij bent, mag je geen wethouders in het college hebben zitten. Dus de wethouders moeten zich terugtrekken, zij móeten ontslag indienen. Dat is tot op heden niet gebeurd.”

Volgens Tamminga ligt de bal nu dus niet bij BGZ-wethouder Coster. “Er wordt telkens naar hem gewezen, maar de vraag is niet aan Albert. Het ligt bij de raad, als daar wat gebeurt, en bij hemzelf. Maar de eerste stap is nu dat de wethouders van CU en SGP zich terugtrekken. Sterker nog, BGZ is nog de enige coalitiepartij. Eelko Felix, onze partijvoorzitter, is op dit moment de formateur voor een nieuwe coalitie.”

Inwoners centraal
In een persverklaring schrijft de partij verder: “Bij BGZ staan inwoners centraal en moet de inwoner kunnen vertrouwen op een eerlijke en transparante overheid. Vooral blijven denken in mogelijkheden om vernieuwend en ambitieus te zijn, zonder daarbij voorbij te gaan aan onder andere zorgvuldigheid, evenredigheid en vooringenomenheid. Vanuit deze punten zijn we twee jaar geleden een coalitieakkoord aangegaan met CU en SGP.”

BGZ heeft in mei 2018 gezegd te gaan voor ‘inhoud, feiten en inwoners centraal’. “Liever vijf dossiers goed dan tien halfbakken. Feiten, inhoud en oplossingsgericht. Immers veel dossiers uit de portefeuille van de heer Coster kennen naweeën van voorgaande raadsperioden. Al tijdens de coalitieonderhandelingen zijn dossiers, waaronder de Molenwaard, benoemd waarin oplossingen moesten worden gevonden. Daar is door CU en SGP volledig mee ingestemd.”

“Wij zijn dan ook verbaasd om in de media te moeten lezen dat ‘doordat de fractie van BGZ door bijvoorbeeld eigendom van henzelf of via directe relaties ook op andere manieren direct betrokken is bij de Molenwaard’. ‘Betrokken’ als zijnde een woonachtig BGZ-fractielid op de Molenwaard is nooit een geheim geweest. Deze informatie is openbaar en staat vermeld op de gemeentelijke website. Juist in dit dossier is er alles aan gedaan om elke schijn van mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Onder toeziend oog van de burgemeester is voor dit dossier een ‘4-ogen-principe’ toegepast in het college. Ook in de raad verlaat woonachtig raadslid tijdens behandeling de raadszaal.”

Alle mogelijkheden
BGZ laat verder weten dat de bewoners door middel van een enquête is gevraagd, “op uitdrukkelijk verzoek van de CU en SGP”, hoe ze tegen mogelijke toekomstige ontwikkelingen in het plangebied aankijken. “Juist vanwege transparant bestuur is het in dit soort dossiers van belang dat álle mogelijkheden goed onderzocht worden. Op momenten dat vragen van de wethouder onbeantwoord blijven of informatie niet compleet of onjuist wordt verstrekt is dat onacceptabel. Dan lijkt er bij anderen sprake van vooringenomenheid.”

BGZ zegt achterkamertjespolitiek te verafschuwen. “De wethouder wordt ervan beschuldigd te kritisch te zijn, te diepgravende vragen te stellen of een mening hebben willen doordrukken. In BGZ-optiek zijn die eerste twee juist kwaliteiten en dus een plicht. Dat hoort nu juist wèl bij de rol van wethouder. Een eigen mening doordrukken was en is niet aan de orde. Wel aan de orde is dat álle mogelijkheden goed inzichtelijk worden gemaakt en afgewogen moeten kunnen worden. Juist zonder vooringenomenheid.”

Dossiers
In een samenleving als Zwartewaterland is het haast onmogelijk om als raadslid geen enkele relatie te hebben met dossiers, stelt BGZ verder. “Dit geldt voor alle andere politieke partijen in de raad. Zo is er in de achterliggende periode besluitvorming geweest op diverse dossiers waarbij raadsleden zelf direct en indirect betrokkenheid hadden. Dossiers waarin BGZ de stem van de inwoners vertegenwoordigde daar waar coalitiepartij(en) aan voorbij wilden gaan.”

BGZ ziet het als plicht van fractie en wethouder kritisch en transparant te zijn. “De wethouder heeft volgens de BGZ-fractie dan ook het volste recht om bij twijfel op dossiers alle informatie boven tafel te krijgen. Dat heeft niets te maken met wantrouwen maar alles met zorgvuldigheid. Aan de overtuiging dat besturen dient te gebeuren op inhoud en transparantie zal BGZ nooit concessies doen. Daar hebben alle inwoners recht op. BGZ heeft steeds opengestaan voor dialoog. Het is dan ook bijzonder teleurstellend dat de traditionele partijen de handdoek in de ring werpen. Het lijkt alsof het voor hen te spannend wordt wanneer een wethouder van een jonge partij zaken bloot legt die wellicht voor hen lastig uit te leggen zijn.”

BGZ herkent zich dan ook niet in de beschuldigingen aan het adres van de wethouder en fractie. “De persverklaringen van CU en SGP zijn een verzameling van feitelijke onjuistheden en niet gestoeld op enig bewijs. Duidelijk moet zijn dat in deze de BGZ-fractie volledig achter haar wethouder staat en elke poging van CU en SGP om hem op onjuiste gronden in een kwaad daglicht te stellen, zal bestrijden. BGZ betreurt de gehele gang van zaken. Deze is niet goed voor personen binnen het college en niet goed voor gemeente Zwartewaterland en haar inwoners. BGZ blijft openstaan voor gesprekken en blijft klaarstaan voor alle inwoners van onze buitengewone gemeente.”