De Stadskoerier

Zondag, 24 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

De Wijkwieg: 'Geen drempel, iedere moeder is welkom met haar kind'

De Wijkwieg: 'Geen drempel, iedere moeder is welkom met haar kind'
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - Het voorkomen van onnodige uithuisplaatsingen van kinderen en een alternatief voor abortus. Kort samengevat is dat waar De Wijkwieg - beoogde opening: 1 oktober 2020 in het voormalig Hervormd Wijkgebouw - voor staat. De initiators willen met deze opvanglocatie voor moeders en hun (verwachte) kind ‘een gat in de markt’ opvullen. Namelijk zorgverlening bieden aan hen die in het reguliere zorgsysteem tussen wal en schip vallen of geen contact durven te zoeken wegens de angst hun kind kwijt te raken. “Voor iedere vrouw die kiest voor leven moet er een oplossing voor haar problemen zijn”, aldus Mirjam Grégoire.

Zij en haar man Evert hadden dit idee al een aantal jaren in hun hoofd. Het Genemuider echtpaar kwam voor advies en in hun zoektocht naar een locatie in contact met ontwikkelaar Rien Heutink. De plaatsgenoot was geraakt door de plannen en sloot zich aan. Door de Hervormde Kerk werden ze getipt over het al jaren leegstaande Hervormd Wijkgebouw, midden in het centrum van Genemuiden. Het toeval wilde dat ook Sander en Margreet Brouwer interesse in het pand hadden met als doel een soortgelijk initiatief. Het vijftal besloot de handen ineen te slaan voor de realisatie van De Wijkwieg.

Inmiddels is een intentieovereenkomst voor de koop van het gebouw getekend. De vijf gaan zich hard maken voor een financiële dekking, onder andere voor een grootschalige verbouwing en het straks draaiende houden van De Wijkwieg. Daarbij hopen ze op hulp van bedrijven, kerken, organisaties en iedereen die het idee een warm hart toedraagt. Zij kunnen terecht op www.wijkwieg.nl, waar een steunpagina te vinden is.

Juiste hulp

“Linksom of rechtsom, De Wijkwieg moet er komen”, benadrukt Evert. “Het is nodig in deze regio. Er zijn jaarlijks 1.400 abortussen in Overijssel. Een aantal daarvan is onnodig, doordat de juiste hulp ontbreekt.” Mirjam vult aan: “Vanuit het werkveld krijgen we als reactie op onze plannen: ‘hoe snel kan er een tweede locatie komen?’ Er zijn al heel veel moeder-kind-locaties, maar daar hangen altijd criteria aan. Daardoor zijn er moeders die tussen wal en schip vallen. Ze kiezen dan voor abortus of besluiten het kind toch zelf op te voeden, waarna mogelijk alsnog een uithuisplaatsing volgt. Wij willen die criteria zo veel mogelijk beperken.”

De opvanglocatie, zo is het plan, telt straks twaalf kamers en biedt 24/7 complete en interne ondersteuning. Daarvoor worden minimaal twee professionals in dienst genomen en hebben zich al meer dan vijftig mensen aangemeld als vrijwilliger. “We zoeken niet zozeer babyknuffelaars, maar meer buddy’s voor de moeders, die juist zelf hun kinderen moeten leren verzorgen”, benadrukt Mirjam. Moeders kunnen er terecht met een doorverwijzing, maar mogen desgewenst ook rechtstreeks contact opnemen. In drie fasen worden moeder en kind vervolgens op weg geholpen naar een zelfstandige en kansrijke toekomst.

De plannen voor De Wijkwieg worden breed gedragen, merken Mirjam en Evert. Zo is een ambassadeursgroep van tien ondernemers gevormd, die hun ondersteuning hebben toegezegd. Burgemeester Eddy Bilder is adviseur. “Hij staat ons met raad en daad bij, om de regio te activeren voor De Wijkwieg. Ook bijna alle kerken hebben financiële toezeggingen gedaan. De Wijkwieg wil er een interkerkelijk concept van maken.”

Minister

Bijzonder is ook dat Mirjam en Evert de aandacht hebben getrokken van minister Hugo de Jonge, die onlangs actieprogramma ‘Kansrijke Start’ lanceerde. Dat focust zich op de eerste 1.000 dagen van een kind. De Genemuidenaren ontmoetten de CDA-politicus recent en overhandigden een boek over De Wijkwieg.

Ondanks dat De Wijkwieg ontstaan is vanuit christelijke normen en waarden benadrukt het echtpaar dat iedereen, ongeacht zijn of haar (religieuze) achtergrond, welkom is. Ook draagt de opvanglocatie niet uit anti-abortus te zijn. “Er is geen drempel. We willen niet veroordelen, maar juist laten zien wat onze waarden en identiteit zijn”, legt Mirjam uit. “Door daden willen wij laten zien waar wij als christen voor staan.”