GENEMUIDEN - De verbouw van het Hervormd Wijkgebouw in Genemuiden, voor de realisatie van De Wijkwieg, is begonnen. Binnen wordt momenteel volop gesloopt. De komende maanden vindt daar een grote metamorfose plaats. Op 1 oktober opent De Wijkwieg de deuren, zo is het plan nog steeds. Dan zijn twaalf kamers beschikbaar voor moeders en hun (verwachte) kind, die daar ook kunnen rekenen op 24/7-ondersteuning van twee zorgprofessionals en een team vrijwilligers.
Het doel van De Wijkwieg - dat geïnitieerd werd door Mirjam en Evert Grégoire, Rien Heutink, Margreet en Sander Brouwer - is het voorkomen van onnodige uithuisplaatsingen van kinderen en een alternatief voor abortus. Sinds het vijftal de plannen in oktober 2019 naar buiten bracht, regende het steunbetuigingen. “We hoopten natuurlijk op veel enthousiasme, steun en draagvlak”, vertelt Mirjam. “Maar wat we vervolgens aan reacties en steun binnenkregen, is echt uniek. We voelen ons enorm gesteund door de gemeenschap.”
Kan alleen in Genemuiden
Evert vult aan: “We kregen wel eens de vraag: waarom in Genemuiden? Nou, dat is simpel. In een andere plaats zou het niet gelukt zijn, dat kan alleen hier. Zo zijn er tientallen evenementen en initiatieven georganiseerd om geld op te halen voor De Wijkwieg. Van klein tot groot, interkerkelijk tot niet-kerkelijk, van mensen van 4 tot 86 jaar. Daarvan hebben wij er nooit één zelf benaderd, het werd allemaal aangereikt. Ook hebben we veel financiële toezeggingen en giften binnengekregen. We zijn er nog niet, maar willen iedereen wel heel erg bedanken voor alle steun tot nu toe.”
Mede ook door de steun van een groep Genemuider ondernemers kan de verbouw nu echt beginnen. Het gebouw krijgt een extra verdieping, zodat straks drie zorgafdelingen ontstaan voor de verschillende fasen van opvang. Voor de verdere inrichting en continuïteit van het zorgaanbod in de toekomst is echter nog hard geld nodig.
“Je moet middelen achter de hand hebben om gerichte zorg te kunnen blijven bieden”, vertelt Mirjam. “We willen dat iedere moeder hier straks terecht kan, ook al komt zij niet uit deze regio. In dat geval wordt de zorg niet vanzelfsprekend gedekt, wat bij moeders uit de regio wél gebeurt door het RSJ (Regionaal Serviceteam Jeugd) IJsselland. Daar vallen elf gemeenten onder en hebben wij een zorgcontract mee. Wij willen ook een aantal bedden vrij hebben voor moeders die overal buiten vallen, maar waar zorg wel noodzakelijk is. Zodat moeder en kind niet gescheiden hoeven te worden.” Evert vult aan: “Als jonge moeders kiezen voor leven, mag geld geen issue zijn. Maar geld is natuurlijk wel nodig.”
Sollicitatieprocedure
Stichting De Wijkwieg is momenteel ook bezig met de sollicitatieprocedure voor twee zorgprofessionals. Gezocht wordt naar een orthopedagoog en een sociotherapeut. Daarvoor zijn ‘ontzettend veel’ CV’s binnengekomen, zegt Mirjam. “Die twee vormen straks het kernzorgteam, dat verantwoordelijk is voor de hulpverlening. Daarnaast hebben we 120 aanmeldingen voor vrijwilligers, waarvan een groot deel ook uit de zorg komt. Elke moeder krijgt straks een buddy. Voor de vrijwilligers gaan we in het voorjaar een avond houden.”
1 oktober
Op 1 oktober moet De Wijkwieg dan de deuren openen, zo is het plan. Evert en Mirjam verwachten niet meteen twaalf gevulde kamers, hoewel ze al wel aanmeldingen binnenkregen. “Het moet eerst bekend worden in de regio”, vertelt Mirjam. “Daar zijn we ook al heel hard mee bezig. Maar als er straks wat staat, het oogt goed en de hulpverlening loopt, dan kun je ook echt wat laten zien. Het vertrouwen is er, het wordt heel bijzonder.”
De stichting doet een oproep aan de samenleving om De Wijkwieg te blijven steunen. Wie een donatie wil doen, kan naar www.wijkwieg.nl. Daar zijn ook de contactgegevens te vinden.