GENEMUIDEN - “Als iedereen één dienst doet, dan zijn we vijftig mensen per week nodig”, rekent zorgadviseur Jan Heutink de volle zaal van het Hervormd Centrum voor. Zo’n zestig vrouwen zijn op de informatieavond van de Wijkwieg afgekomen.
Ze zitten netjes op anderhalve meter afstand in de zaal. Die is zodanig ingericht dat de afstand eigenlijk best natuurlijk aanvoelt. Het zijn enkel vrouwen die voor de ‘bemanning’ zorgen. En dat was de bedoeling: na 1 oktober, wanneer de Wijkwieg opent, gaan de deuren van het nieuwe centrum dicht voor het mannelijke deel van de samenleving.
Kernwoord binnen de muren van het pand, waarin op dit moment hard gewerkt wordt: ‘veiligheid’. De twee voornaamste criteria die door de Wijkwieg voor opvang gehanteerd worden, zijn ook daarop gericht. “Er mag geen sprake zijn van verslaving en ook niet van actieve agressie”, legt bestuurslid Mirjam Gregoire uit.
Ze is enthousiast, zowel over het plan als over de opkomst. “Op 1 oktober staat er een prachtig pand”, houdt ze de zaal voor, na het vertellen van de indeling van wat ooit het Hervormd wijkgebouw was.
Dat wordt opgedeeld in drie fases. Bij zowel fase I als II zijn er vijf slaapkamers. Daarop is 24/7 toezicht. “We hebben dus ook slaapdiensten.” Fase III bestaat uit twee slaapkamers. Elke afdeling (of fase) krijgt de beschikking over een eigen keuken en woonkamer. Opvang van moeders en kinderen duurt gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden. Die periode is ná de bevalling. “In principe bevalt de moeder niet in de Wijkwieg.”
Vooraf geeft Gregoire nog een toelichting over de doelstelling. De kern is het niet onnodig scheiden van moeder en kind. De Wijkwieg biedt graag een alternatief voor abortus, legt ze uit. “Je moet een alternatief bieden als je daar niet voor bent.”
In de Wijkwieg lijkt dat te gaan gebeuren. “Wij willen een kansrijke start voor moeder en kind en daarmee ook een uithuisplaatsing of uitbuikplaatsing voorkomen. Een bepaalde groep valt tussen wal en schip voor opvang omdat de moeder niet aan de criteria voldoet.”
Juist daarvoor is de Wijkwieg opgericht. Inmiddels zijn al de eerste aanmeldingen binnen. Gregoire vertelt de zaal dat dat niet specifiek alleen tienermoeders zijn. “Tachtig procent van de aanmeldingen betreft een moeder tussen de 20 en 30 jaar.”
Om de opvang en het toezicht daarop te kunnen waarborgen, zijn er verschillende soorten vrijwilligers nodig. “We zoeken geen schapen met vijf poten, maar gewoon mensen die het durven en doen”, zegt Heutink daarover.
Nadrukkelijk geeft hij aan dat de Wijkwieg geen inloophuis wordt. “Je kunt er niet gezellig koffie komen drinken”, zegt Heutink. “Dat zou de veiligheid niet ten goede komen.”
Ook moet iedere vrijwilliger een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. Dat is niet alleen een wens van de Wijkwieg, maar ook een verplichting. “Er kijken allerlei instanties over onze schouders mee.”
Heutink spreekt aan het eind van zijn betoog een bijzondere wens uit. “Als alle vrijwilligers een ster krijgen, wordt het niet donker”, zegt hij. “Ik hoop dat het in Genemuiden nooit meer donker wordt.”
Aanmelden als vrijwilliger is nog steeds mogelijk via de website: www.wijkwieg.nl.