De Stadskoerier

Woensdag, 27 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Expo in Oude Stadhuis over Reformatie en Synode van Dordrecht

Expo in Oude Stadhuis over Reformatie en Synode van Dordrecht
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - In het Oude Stadhuis van Hasselt is van 2 juli tot eind september de nieuwe expositie ‘500 jaar Reformatie / 400 jaar Synode van Dordrecht in Hasselt’ te bezoeken. Deze is samengesteld door de werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging Hasselt (HVH), met medewerking van Refo 500 en de Vereniging Protestants Nederland.

Deze vereniging herdenkt dit jaar de Dordtse Synode in Hasselt. De herdenking is midden september en wordt mede in de Hanzestad georganiseerd vanwege de expositie. Deze is te vinden in het uit de 15e eeuw stammende Oude Stadhuis, gelegen tegenover de St. Stephanus of Grote Kerk uit de 14e eeuw. In de kerk bevindt zich het beroemde Rudolph Knol-orgel uit 1806 en een muurschildering van St. Christophorus uit de 16e eeuw.

Hasselt was (en is nog steeds) een Heilige Stede met de Hasselter Aflaat en stond onder de invloed van de Moderne Devotie. In het Agnietenklooster, slechts enige kilometers buiten Hasselt, woonde Thomas a Kempis.

“Na de Reformatie stonden er invloedrijke predikanten op de kansel”, aldus de HVH. “We noemen dominee Bogerman, de vader van Johannes Bogerman, voorzitter van de Synode van Dordrecht en ook dominee Vogelius, die namens de provincie zitting had in de Synode. Verder stond dominee Plancius, zoon van de beroemde Amsterdamse dominee/cartograaf Plancius, hier op de kansel. En in de 19e eeuw dominee Gerhard Bruna, die het hier maar liefst vanaf zijn kandidaatschap tot het eind van zijn leven volhield. Dominee Bruna was de betovergrootvader van de bekende tekenaar/schrijver Dick Bruna en ook de voorouder van de Bruna Uitgeverij en Bruna-winkels.”

Vanaf de kerk is het slecht enkele stappen naar het Oude Stadhuis aan de Markt 1. Bij binnenkomst van de expositieruimte zien bezoekers meteen een meters grote afbeelding zoals de kerk er in 1900 uitzag, vanuit het koor richting het Knol orgel gezien. “Wij voeren u via de Moderne Devotie, de Reformatie en de Synode van Dordrecht naar de eerste helft van de twintigste eeuw in kerkelijk Hasselt.”

De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf 10 september tot eind september zijn de openingstijden van 11.00 tot 15.00 uur.