ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met de Kadernota 2019-2022. Ook oppositiepartijen CDA, PvdA, VVD en Gemeentebelangen stemden uiteindelijk in, zonder de vooraf aangekondigde moties over leefbaarheidsplannen, het terugdringen van de schuldenlast en ‘een provinciebreed coachingsaanbod voor het buitengebied’ in te dienen. Zij namen voor dit moment genoegen met een aantal toezeggingen door financiënwethouder Maarten Slingerland.
CDA, VVD en PvdA riepen in één van de moties op de schuldenlast van de gemeente in de komende collegeperiode terug te brengen van 68 miljoen naar 58 miljoen euro. Zij vroegen daarbij om in het najaar te komen met een raadsvoorstel hoe dat te bereiken. De partijen missen in de Kadernota middelen voor het daadwerkelijk aflossen van schulden.
Schuldquote
Wethouder Slingerland raadde de motie af. “De schuld wordt niet bepaald door een nominaal getal, maar door een schuldquote”, legde hij uit. “Dat is de schuld ten opzichte van je middelen. Een nominaal getal beweegt niet mee met onze begroting en balans. De hele gemeentelijke begroting is een dynamisch geheel.”
In het coalitieakkoord staat het streven om te gaan naar een schuldquote van 120 procent. “Volgens de huidige informatie gaat dat ook gewoon lukken”, aldus Slingerland. “Ik zou haast zeggen dat ik in de afgelopen jaren nog nooit zo’n heldere doelstelling heb gezien waar het college naar toe wilde werken met de schuldenlast.”
Daar komt nog bij, ging de wethouder verder, dat voor die 58 miljoen euro ‘er nogal wat nodig is’. “Ik zou het nog wel lager kunnen krijgen, maar dan moet de raad aangeven wat we dan verder niet gaan uitvoeren. Want met alleen het overschot uit de begroting gaan we het niet redden om tot die 58 miljoen te komen.” Slingerland zei verder dat in de begroting in het najaar inzichtelijk wordt gemaakt hoe de schuld zich ontwikkelt.
'Ervencoaches'
De tweede motie, van dezelfde drie partijen, ging over het aansluiten bij een provinciebreed coachingsaanbod voor het buitengebied. In de Provinciale Staten is onlangs de motie 'ervencoaches' aangenomen. Daarin wordt opgeroepen te onderzoeken of de Overijsselse gemeentes samen met de provincie en andere partners de financiële lasten van een dergelijk breed project kunnen dragen. Daarmee zouden boerenbedrijven ondersteund kunnen worden die in (financiële) nood verkeren, bijvoorbeeld door het ontbreken van een overnamekandidaat of regelgeving.
Ook van deze motie was Slingerland, gesteund door de coalitiepartijen, geen voorstander. Daarvoor haalde hij de provinciale motie aan. “Als ik deze goed lees, behelst de motie een haalbaarheidsonderzoek. Om nu zo maar aan te sluiten, terwijl wij nog niet eens goed weten wat het is en wat het financieel betekent, is nog te vroeg. Hoewel ik positief sta tegenover het idee.” Hij zegde toe er heel goed naar te kijken wanneer de provincie hiermee aanklopt.
Leefbaarheidsplannen
Tijdens de vorige raadsvergadering kwamen CDA, VVD en PvdA ook al met een motie, gezamenlijk met de vierde oppositiepartij Gemeentebelangen. Daarin stelden zij voor om jaarlijks 50.000 euro van het budget voor de leefbaarheidsplannen (vanaf 2020 is dat 500.000 euro) beschikbaar te stellen voor (culturele) activiteiten die de leefbaarheid van de kernen bevorderen. De inwoners zelf moeten daarbij een belangrijke stem krijgen. De partijen missen momenteel nog een concrete invulling van de leefbaarheidsplannen.
Wethouder Slingerland vond deze motie te vroeg komen. “Er moet nog over nagedacht worden: wat valt nu onder leefbaarheid? En als je geografisch kijkt: is dat alleen in het centrum, of in de kern, inclusief alle buurten? Het kan van alles zijn, ook sociaal, maatschappelijk en cultureel. De trajecten worden nu opgestart om goed te definiëren wat leefbaarheid is. Dat wordt met name opgehaald bij onze inwoners. Het is nu daarom nog vaag inderdaad, maar je kunt dit college niet aanrekenen dat wij in twee maanden tijd niet al voor 5 ton aan invulling hebben.”
De wethouder beloofde dat er momenten worden ingepland waarop de raad aan zet is bij deze leefbaarheidsplannen. Tot dat moment wilde PvdA’er Harrie Rietman de motie aanhouden.