De Stadskoerier

Maandag, 25 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Voorstel college: zorgtekorten opvangen met geld uit Algemene Reserve

Voorstel college: zorgtekorten opvangen met geld uit Algemene Reserve
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

ZWARTEWATERLAND - De zorgkosten lopen op in de gemeente Zwartewaterland, in lijn met de landelijke trend. Het college van b en w stelt daarom aan de gemeenteraad voor om in 2020 en 2021 een beroep te doen op de Algemene Reserve om de ontstane tekorten op te vangen. Het gaat om respectievelijk 564.000 en 600.000 euro. Daar komt voor 2020 nog een bedrag van 336.000 euro bovenop uit de Reserve Sociaal Domein.

Dit voorstel is te vinden in de Kadernota, die de gemeenteraad donderdag 24 juni en 4 juli behandelt. Daarin worden de hoofdlijnen vastgesteld voor de Programmabegroting die in het najaar volgt. Financiënwethouder Maarten Slingerland geeft aan dat landelijk gezien het sociaal domein en met name de jeugdzorg onder druk staat. “Dat is bij ons niet anders."

Ondanks de Zwartewaterlandse zorgtekorten - circa 1,3 miljoen in 2019, 1,2 miljoen in 2020 en circa 1 miljoen euro vanaf 2021 - springen er volgens Slingerland twee dingen uit in de Kadernota: “De ruimte voor onze ambities houden we en de zorg blijft gegarandeerd voor mensen die dat nodig hebben. Tegelijkertijd willen we ook dat de zorg betaalbaar blijft.”

Het Rijk, dat in 2015 de zorg op het bordje van gemeenten neerlegde, heeft weliswaar voor drie jaar extra geld beschikbaar gesteld voor jeugdzorg. “Maar daarmee poetsen we de tekorten bij lange na niet weg”, benadrukt Slingerland.

Ombuigingen

Naast geld uit de reserves zet het college in op ‘ombuigingen’ in het sociaal domein. “Dat doen wij niet in één keer met een fors bedrag, maar trapsgewijs”, aldus Slingerland. “Met gezond verstand, juist om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. Wij willen zelf aan de slag, zodat er niet onnodig een beroep wordt gedaan op de zwaardere zorg. Want we zien in Zwartewaterland dat juist de zwaardere zorg stijgt.”

Zorgwethouder Gerrit Knol vult aan: “De aandacht gaat uit naar preventie en het verbinden van formele en informele zorg. We hebben ‘Samen Zwartewaterland’, dat verder ontwikkeld wordt. Dat zijn een aantal zaken waarvan wij zeggen: daar gaan we mee naar de voorkant toe, naar de preventiekant. (…) Door vroegsignalering kun je aan de voorkant komen, zodat mensen mogelijk niet meer in het topsegment (zwaardere zorg, red.) terechtkomen.”

Verder spreekt het college in de Kadernota over ‘het temporiseren van investeringen’. Daarover wil wethouder Slingerland op dit moment nog niet veel kwijt, behalve dat het college daar bij de begroting op terugkomt.

Ambities

De ontwikkeling van de economie en werkgelegenheid (71.000 euro), de energietransitie (100.000 euro), klimaatadaptatie (127.000 euro) en een vitaal platteland (40.000 euro) noemt het college als voorbeelden van ambities. Ook worden verkeersknelpunten aangepakt (250.000 euro in 2020 oplopend tot 350.000 euro in 2022). En vanaf 2020 komt 250.000 euro extra beschikbaar voor de leefbaarheidsplannen. “Daar is nu voor de komende periode 500.000 euro (jaarlijks, red.) beschikbaar voor”, legt Slingerland uit. De plannen daarvoor zijn in de voorbereiding en worden na het zomerreces aan de raad aangeboden.

De wethouder geeft verder over de financiële situatie van Zwartewaterland aan: “We zijn in control, dat willen we ook graag blijven. (…) Het gaat in de afgelopen jaren gelukkig financieel beter met de gemeente. We hebben wat positieve jaren achter de rug, met incidenteel geld dat richting de Algemene Reserve is gegaan. Met hoe de gemeente er nu voor staat, de ambities die je hebt en de zorg die je wil blijven garanderen, is onze conclusie over het voor twee jaar aanspraak maken op de Algemene Reserve en de Reserve Sociaal Domein: daar heb je ze voor.”

Burgemeester Eddy Bilder tot slot: “Het gros van de punten die belangrijk zijn voor onze inwoners blijven overeind. Volgens mij worden de problemen redelijk pijnloos opgelost.”